ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Skupaj v hribe od Strunjana do Portoroža
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 16. september 2019 ob 18:00, ogledov: 2097

Zelo lep vikend je za nami in s tem tudi uspešen zaključek akcije GSPK v letu 2019!

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Minuli vikend, 14. in 15. september 2019, je bil v znamenju zaključka akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah 2019. Izvedli smo ga v planinskem domu na Mrzlici, drugouvrščeni v izboru za naj planinsko kočo 2019. Da je bilo še bolj uspešno in tudi predstavljeno s svojimi cilji in nameni, nam je služilo sončno vreme, povezovalni program z občine Trbovlje, organizatorjem tradicionalnega srečanja Savinjčanov, Zasavcev in Laščanov ter gluhi prostovoljci, ki so stregli pri mizah in za šankom.

Gluhi prostovoljci so stregli za mizah. Obiskovalci, ki so bili deležni te priložnosti, so spoznavali jedilni list v slovenskem znakovnem jeziku, za njihovo naročeno hrano ali pijačo so jim tudi gluhi natakarji pokazali, kako se odkreta njihova naročena hrana ali pijača. Nepogrešljiv pripomoček je bil tudi komunikacijski valjček, ki ga je predstavila napovedovalka.


pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__9_

Na sliki napovedovalka predstavlja komunikacijski valjček, zraven nje tolmačka kreta povedano, foto arhiv GSPK


Zavedamo se, da nismo mogli postreči vsem. Planinski dom na Mrzlici ima prostorno notranjost, zunaj prav tako prostorno lokacijo, in da bi poskusili približati namen in cilje akcije vsem obiskovalcem planinskega doma, smo to lahko storili preko otvoritvenega programa, ki se je pričel v soboto, 14. septembra 2019 ob 11. uri ter med odmorom ansambla Navihani muzikanti.


pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__8_

Na sliki za mizami na travniku sedijo pohodniki, foto arhiv GSPK


Spodbudne besede so nam poleg predstavnice gluhih in naglušnih v akciji GSPK Daše Peperko, ki je tudi predsednica Mladinskega društva za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP in vodje delovne skupine GSPK Maje Kuzma delili tudi županja občine Trbovlje, Jasna Gabrič, predsednik Planinskega društva Trbovlje, Matjaž Kilar in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Martin Šolar. Vse besede sta tolmački spretno odkretali in kretnje pretvorile v govorjeno besedo.


pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__10_

Na sliki podpredsednik PZS nagovori zbrane, zraven njega tolmačka kreta povedano, foto arhiv GSPK

Govorniki so se izkazali in se potrudili s kretnjami. Izpostavili so pomen vključevanja in izrazili podporo in navdušenje nad akcijo. Tudi obiskovalci so aplavz zamenjali s kretno ploskanja po zaključku nagovorov. V zraku je bilo praznično vzdušje povezovanja, vključevanja in sprejemanja. Čeprav gluhi nismo slišali Delavske godbe Trbovlje, ki je zaigrala uvodne takte ter Navihane Muzikante, smo bili veseli tudi njihove prisotnosti. 

pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__15_

Na sliki skupina nasmejanih planincev, ki so osvojili priznanja ZNAKO-dnevnika akcije GSPK, foto arhiv GSPK

Podelili smo tudi priznanja in nagrade ZNAKO-dnevnika. Čestitamo vsem vztrajnim obiskovalcem naše akcije.

pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019

Na sliki gluhi natakar pinese naročeno gostom za mizo, foto arhiv  GSPK

“Hvala”, “Prosim”, “Dober tek” v slovenskem znakovnem jeziku so bile pogosto izražene s strani slišečih, kar je pustilo zelo lep občutek podpore. Vztrajni pohodniki, ki so se odločili, da nas obiščejo v nedeljo, so celo poznali kretnje za pijačo in hrano, so nam poročali gluhi prostovoljci. Prav tako nam je veliko pomenila pohvala oskrbnice Bojane Jeglič, ki nam je ob začetni tremi sčasoma zaupala delo. “Mi, ki nismo šolani gostinci, imamo strežbo, kuho v srcu in duši. To se zelo pozna tudi pri delu, kar vam vsem kapo dol ter vse pohvale,” je ob zaključnem pozdravu gluhim prostovoljcem izrekla oskrbnica Bojana.


 pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__5_

Na sliki za točilnim pultom oskrbnica razlaga gluhim prostovoljcem potek dela, foto arhiv GSPK


Otroci so se veselili na igralih, podili po zelenici in tudi s pomočjo pantonime preizkušali svojo iznajdljivost pod vodstovm gluhih prostovoljcev animatorjev.


pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__12_

Na sliki otroci med igro pantonime, foto arhiv GSPK


Akcija, ki se je odvijala letos v 15 planinskih kočah, je uspela zaradi mnogih ljudi, ki so sodelovali prostovoljno. Zahvaljujemo se prostovoljcem iz mladinskega društva za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP, odbora Planinstva za invalide/OPP ter Planinski zvezi Slovenije, planinskim društvom in občinam, čigar so bili pod okriljem planinske koče ter njihovi oskrbniki/najemniki, gluhi, naglušni in ostali prostovoljci, ki so stregli ter animirali, tolmačem slovenskega znakovnega jezika (certificiranim in necertificiranim), obiskovalcem, navdušencem, podpornikom, medijem … 

 

Hvala! Se vidimo naslednjo leto! 

 

pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__25_

Na sliki skupina pohodnikov, foto arhiv GSPK

Mladi z manj priložnostmi izvajamo solidarnostni projekt v okviru Evropske solidarnostne enote. (Zavod Movit in Nacionalna agencija programa Evropska solidarnostna enota)

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije