ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

V družbi gorskega cvetja in prelepih razgledov
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 30. september 2019 ob 00:00, ogledov: 1945

V tednu dni smo v Slovenj Gradcu sodelovali v dveh aktivnostih - na Bazarju in Inkluzijskem pohodu Festivala drugačnosti

Objavil(a): Marjeta Čič
Teden v Slovenj Gradcu je bil pester in zanimiv. Festival in inkluzijski pohod sta bila zelo dobro obiskana z veliko dobre volje in zanimivostmi. Povabili so nas, da bi sodelovali tudi v naslednjem letu, kar smo z veseljem sprejeli.

26. september 2019

Inkluzijski pohod od Pravljične dežele do Rahtela

Inkluzijski pohod Festivala drugačnosti po Rahtelu v pisani druščini od Škratove dežele po Rahtelu.  Pohod je imel velik obisk iz številnih različni invalidskih organizacij in humanitarnih organizacij. Inkluzijskega pohoda se je udeležilo 107 pohodnikov od tega trije na invalidskem vozičku in pes pomočnik. 

Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__5_
⭕️ Na sliki skupina pohodnikov stoji na travniku, v ozadju razgled na hribe, foto arhiv Pin/OPP

Pohodniki z najboljšo telesno pripravljenostjo so svojo pot začeli že iz Slovenj Gradca do Škratove dežele na Gmajni.

Pred Škratkovo deželo nas je pričakal razgled na vrhove. Uršlja gora je med njimi najbolj izstopala in se v predpasniku iz meglic kopala v soncu.

Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__4_

⭕️ Na sliki razgled z Rahtela, foto društvo ILCO

Pozdravil nas je Stojan Rozman iz Društva paraplegikov Koroške, ki že vrsto let kreira Festival drugačnosti. Predstavil je vse organizacije iz katerih so prišli pohodniki. In jih prosil, da se oglasijo, tihim je povedal, da jim priporoča dihalne vaje.
Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__3_
⭕️ Na sliki skupinska slika številčnih pohodnikov, v ozadju meglice, foto arhiv Pin/OPP

Iz odbora planinstvo za invalide/OPP v okviru Planinske zveze Slovenije je pohodnike, spremljevalce in prostovoljce pozdravila Marjeta Čič. Povedala je, da odbor organizira inkluzijske pohode, usposabljanja za strokovni kader,  sodeluje v akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah in akciji s slepimi in slabovidnimi. Stojan Rozman je dodal, da za naslednje leto 2020 v pripravi akcija z gibalno oviranimi. Da pa ni bilo samo teorije so dodali tudi praktični del. Prikazana je bila uporaba vlečnih trakov za premikanje vozičkov po strminah. Pri vzpenjanju se največkrat trak napelje na sprednjih nosilnih delih vozička pri spustu pa na zadnjih nosilnih delih.
Deželo škratov nam je opisala ga. Kragelnik: ''V začetku oktobra poteka Škratovanje, delavnice, … ; sprehod skozi škratov gozd, kjer se jim pokažejo zanimiva bajeslovna bitja med drugim vile, Permandeljc, Divja Jaga, Povodni mož, ...in čez travnik se odpelje do doma coprnice Zofke, ... ma cel živ žav za celo družino.’'
Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__9_
⭕️ Na sliki skupina pohodnikov, ki posluša o kralju Matjažu, foto arhiv Pin/OPP

Pozdravil nas je tudi podžupan Slovenj Gradca dr. Peter Pungartnik, kar je pokazatelj pomembnosti dogodka in posluha občine za drugačnost. Takšna podpora daje zagon za nadaljnje delo in dokazuje pravi smer aktivnosti.

Pred pričetkom pohoda se je opisalo pot, dalo napotke za pomočnike, nakar je bilo na vrsti ogrevanje. Skozi gib in pesem so prebudili vso telo in pripravljeni na pohod naredili prvi korak.

Mimo Škratove dežele so se podali na pot po Rahtelu. Pot je bila na delih makadamska in na delih asfaltirana, pohodniki so lahko zadnji del poti ubrali po lepi gozdni poti in čez zapuščeno smučišče na cilj. 
Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__7_
⭕️ Na sliki osebana invalidskem vozičku s prostovoljci, ki pomagajo po klancu navzgor, foto društvo ILCO

Po krajšem vzponu so pohodniki na desni strani videli vrhove – Peca, Plešivec ali Uršlja gora, Graška gora in z leve Svinška planina, Golica, Ojstrica, Košenjak, Kremžarjev vrh in Pohorje, v katerem so lahko uživali ves čas pohoda. Pohodnikom se je povedalo npr. o kralju Matjažu, Urškini luknji, FIS progi s Kremžarice …
Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__8_
⭕️ Na sliki skupina pohodnikov na travniku pred zapuščenim smučiščem, foto arhiv Pin/OPP

Na križiščih so stali gasilci in skrbeli, da promet ne bi oviral pohoda oz. umirjali promet, saj smo hodili po cesti. Tako so se pohodniki počutili še bolj varno.

Pisan nabor pohodnikov je dodal svojo pestrost inkluziji, ko smo skupaj drug z drugim prehodili pot.
Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__10_

⭕️ Na sliki velika skupina pohodnikov, ki hodi po makadamski cesti, foto arhiv Pin/OPP

Motnja v senzornem sistemu - slepi, funkcionalno ovirane osebe - osebe na invalidskih vozičkih, osebe z motnjo v razvoju duševnega zdravja, pervazivne razvojne motnje - avtizem, hiperinetične motnje - ADHD, dolgotrajno bolni - osebe s stomo, diabetiki in drugi. Med njimi so bili tudi prostovoljci – gasilci, taborniki in PD Slovenj Gradec in Mislinja. Vsak v svojem tempu in na svoj način so prehodili ali prevozili ,a vsi skupaj v prijetni družbi na cilj pohoda. Na poti so uživali ob razgledu, sončnih žarkih, veseli družbi in našli tudi kakšno gobo.

Zahvaljujemo se prostovoljcem za podporo in varen potek pohoda.
Pin_pzs_Inkluzijski_pohod_festival_druga_nosti_Rahtel_2019__1_
⭕️ Na sliki skupina pohodnikov maha v slovo, foto arhiv Pin/OPP

Ampak ni še konec, počitek in okrepčitev sta pomemben del pohoda. Gostilna Rahtel pa nima le izjemnega pogleda nad Slovenj Gradcem in mislinjsko dolino, ampak tudi odlično domačo hrano. Tako prijetno sproščeni in napolnjeni z energijo lepega doživetja so se pohodniki odpeljali domov. Bolj aktivni so imeli željo po še več gibanja v naravi in so se peš spustili po gozdni učni poti v dolino, na poti pa obiskali vzletišče za jadralna padala in zvečer še prisluhnili predavanju na temo avtizma.

Sodelujoče organizacije PZS, Društvo paraplegikov Koroške, Sožitje Maribor, CUDV Draga, CUDV Črna, VDC  Slovenj Gradec, Sonček Slovenj Gradec, 3 osnovna šola Slovenj Gradec, društvo ILCO za Koroško.

20 september 2019 

21. Mirovniškem festivalu in 12. Festivalu drugačnosti, s katerima so ponovno obeležili Svetovni dan miru (21. september). v mestnem jedru Slovenj Gradca.”

Zahvaljujemo se organizatorjem za povabilo, prijazen sprejem in dobro izvedbo. Sodelovalo je 50 organizacij tako humanitarnih kot invalidskih. Z nami je bila tudi Tanja Glušič najboljša (para) športnica leta 2018 - paraplezalka, tudi prejemnico srebrnega znaka ZŠIS-POK za tekmovalne dosežke v letu 2018 - spremljal in “varoval” jo je Jurij Ravnik selektor paraplezalne reprezentance.
Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__5_
⭕️ Na sliki na odru Stojan Rozman predaja šopek Tanji Glušič, foto arhiv Pin/OPP
Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__7_
⭕️ Na sliki na odru župan Slovenj Gradca Tilen Kluger s Tanjo Glušič in Jurijem Ravnikom, foto arhiv DPK

Združeni narodi so leto 2019 razglasili za leto avtohtonih jezikov, da bi povečali mednarodno ozaveščenost o izginjanju avtohtonih jezikov ter opozorili, kako pomembno je njihovo ohranjanje, oživljanje, promoviranje ter usklajeno delovanje na nacionalni in mednarodni ravni. Temo letošnjega Mirovniškega festivala pod skupnim naslovom Leto avtohtonih jezikov zaznamuje slogan Pogovarjaj se z mano.
Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__1_

⭕️ Na sliki pred stojnico Maja Kuzma vodja delovne skupine Gluhi strežejo v planinskih kočah, foto arhiv Pin/OPP

Na stojnicah so se predstavljale nevladne in humanitarne organizacije iz cele Slovenije, šole ter invalidske organizacije in društva, ki združujejo ljudi s posebnimi potrebami. Med njimi je bila tudi naš odbor Planinstvo za invalide/OPP, s svojo stojnico. Nedaleč od nas je imela tudi PZS svojo plezalno steno. Najpogumnejši so se povzpeli tudi po plezalni steni. Varnost na prvem mestu, obvezna čelada, plezalni pas in vrv za varovanje. Plezalce in plezalke so varovali izkušeni plezalci iz domačega alpinističnega odseka. 

Tudi Tanja Glušič je pokazala svoje znanje in z veseljem smo jo vsi gledali kaj zmore to drobno dekle pod vodstvom in varovanjem Jurija Ravnika. Navdušeni smo bili vsi stari in mladi.
Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__2_
⭕️ Na sliki Tanja Glušič se vzpenja na plezalno steno ob varovanju trenerja, foto arhiv Pin/OPP

Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__4_
⭕️ Na sliki otroci na dogajanju na bazarju, foto arhiv Pin/OPP

Pester je bil tudi spremljevalni program z zanimivimi zabavno-ustvarjalnimi delavnicami. Na prireditvenem odru je nastopil zanimiv glasbeni gost NIPKE, za najmlajše pa je poskrbelo KUKUC gledališče - Najlepše predstave s poslanstvom z  izvedbo nove predstave Pika in Cene v pravljici.
Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__8_
⭕️ Na sliki številni obiskovalci bazarja, foto arhiv DPK
V košarki na invalidskih vozičkih se je odvila zanimiva tekma med ekipama Društva paraplegikov Koroške in ekipo župana. Tudi vratolomnosti pri igri ni manjkalo. Igralec je pristal tudi na tleh, lepo počasi preko boka in opore na roko je mehko spolzel na tla, kot da bi gledali počasni posnetek. In še rezultat, že samo sodelovanje je zmaga.

Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__3_

⭕️ Na sliki igra košarke na vozičkih, foto arhiv Pin/OPP

Dogajanje so obiskali srednješolci, šolarji in otroci iz vrtcev, njihovi starši, člani invalidskih društev in občani. Na stojnicah so zlagali besede, miselne igre in predstavitve organizacij in njihovega dela. Manjkalo ni tudi raznih delavnic npr. poslikava obraza ali kako se počuti starostnik. Priložnost informiranja, povezovanja, izmenjava idej in dogovorov za sodelovanje je bilo veliko.
Pin_pzs_bazar_festival_druga_nosti_2019__6_
⭕️ Na sliki dva psa pomočnika, foto arhiv Pin/OPP

Vzdušje je bilo prijetno in toplo sonce je samo dodalo kanček k pozitivnosti prireditve.  Celo mesto z okolico živi s festivaloma, kar je še dodatni čar zraven čara drugačnosti.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije