sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Z varnim korakom tudi pozimi
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 30. marec 2020 ob 15:55, ogledov: 7886

Ostanite zdravi in ostanite doma | nagovor predsednika PZS Jožeta Rovana

Objavil(a): Manca Ogrin
Držimo pesti, da bomo kmalu lahko spet planinarili, plezali in kolesarili, letošnja turnosmučarska sezona pa je najbrž žal končana. Takoj, ko bo mogoče, bodo planinske koče spet odprle vrata, postorili bomo najnujnejše na planinskih poteh in odprli plezališča.
Drage planinke, spoštovani planinci!

Živim v stari hiši iz tridesetih let, ki sta jo za Bežigradom na tedanjem robu Ljubljane postavila moja praded in babica. Moj oče si je kot otrok lahko že kar pred hišo nataknil smuči in se odpravil smučat v Polhograjce. Po vojni so vse naokrog zrasle visoke zgradbe, pa vendar me zjutraj, ko se odpravim na delo, po nekaj korakih na Dunajski pozdravijo Kamniške planine, iz pisarne na fakulteti pa se odpira čudovit pogled na s svežim snegom posute Julijce. V teh zadnjih sončnih dneh se je bilo vabilu v gore kar težko upreti.

Tokrat bom ob koncu tedna ostal doma, virus nas je zaprl med štiri stene. Kaj to pomeni za nas, odvisnike od narave in gora, najbolje veste sami. In ker po navadi odhajamo v gore v družbi, seveda pogrešam tudi prijatelje. Lahko zgolj upam, da bo te more kmalu konec. In seveda delam načrte za čas, ko bo vse to mimo.

Za skupno dobro smo se odpovedali druženju in zahtevnejšim dejavnostim v gorah, pozvali smo k zaprtju plezališč, ostali so nam le nedolžni sprehodi, da vsaj malo zajamemo zrak. Odpovedujemo oz. prestavljamo društvene sestanke in zbore, seje komisij, upravnih odborov, skupščino PZS in tudi vsa tako potrebna strokovna usposabljanja. Nujne stvari seveda poskušamo izvesti, sporazumevamo se prek elektronske pošte in videokonferenčne opreme. Ko virus izzveni, bomo seveda poskušali zamujeno čim prej nadoknaditi.

Zategniti bo treba tudi pasove, saj za naše dejavnosti kljub prostovoljstvu potrebujemo znatna finančna sredstva, ki jih bo zaradi zastoja gospodarske aktivnosti zagotovo precej manj.

Seveda pa se povsem le nismo ustavili. Vsi tisti, ki redno spremljate domačo stran PZS, ste gotovo opazili simpatične Matjaževe filme Male šole planinstva, Mančino spodbujanje k branju odlomkov iz planinske literature ali zabaven Anin kviz iz planinskega znanja. Anica pa nam ponuja v branje kopico knjig, nekaj je čisto novih, na dom vam jih lahko prinese kar poštar.

Komisije, odbori in predsedstvo se zdaj sestajamo na videokonferencah. Ker je manj tekoče problematike, smo se posvetili nekaterim vsebinskim vprašanjem, za katere do zdaj nekako ni bilo časa. Pospešeno pa delamo tudi na nekaterih projektih, Andrej pripravlja nove zemljevide, v kratkem bo markacistom in kasneje tudi vsem planincem na voljo planinski geografski informacijski sistem PlanGIS, tudi Planinski vestnik se nam ne bo izneveril in še marsikaj bi se našlo. Seveda pa nismo pozabili na obe pogoreli koči, arhitekti, odborniki PD Celje Matica in člani naše Gospodarske komisije hitijo s pripravo gradbene dokumentacije.

Naši tekmovalci vadijo posamično, tekmovanja so odpovedana ali prestavljena, ko bodo spet stekla, se bomo zagotovo spet lahko veselili njihovih dosežkov. Septembra pripravljamo tekmo za svetovni pokal v težavnostnem plezanju v dvorani Stožice, obeta se izjemna predstava.

Držimo pesti, da bomo kmalu lahko spet planinarili, plezali in kolesarili, letošnja turnosmučarska sezona pa je najbrž žal končana. Takoj, ko bo mogoče, bodo planinske koče spet odprle vrata, postorili bomo najnujnejše na planinskih poteh in odprli plezališča.

Namesto običajnega Lep planinski pozdrav tokrat Ostanite zdravi in ostanite doma.

Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije