sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Novinarska konferenca inPlaninec
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 4. april 2020 ob 00:00, ogledov: 3898

Predstavljamo Tjašo Filipčič, članico odbora Pin/OPP

Objavil(a): Marjeta Čič
Sem Tjaša Filipčič in po osnovni izobrazbi športni pedagog. Kot visokošolska učiteljica sem zaposlena na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Na področju športa aktivno sodelujem z različnimi nevladnimi organizacijami: Planinsko zvezo Slovenije, Paralimpijskim komitejem, Specialno olimpijado, Zvezo delovnih invalidov Slovenije.
Področja mojega strokovnega, znanstvenega in publicističnega delovanja so: specialna in rehabilitacijska pedagogika, didaktika športne vzgoje, prilagojena športna dejavnost in tenis. Moje poslanstvo je spodbujanje gibalno/športnih aktivnosti otrok/mladostnikov, odraslih, s ciljem čimbolj kvalitetnega razvoja bio-psiho-socialnih razsežnosti posameznika. Še posebej si prizadevam k razvoju kvalitete življenja oseb z invalidnostjo.
V odboru Pin/OPP (v nadaljevanju Odbor) sodelujem od začetka, od ustanovitve. V odbor me je povabil Jurček Nowakk. Sprva nisem želela sodelovati, ker sem menila, da ne bom imela dovolj časa. Odbor je presegel pričakovanja, zaradi neumornega dela Marjete in Jurčka. Odbor absolutno sledi zadanim smernicam. Odbor je v naravo privabil ogromno ljudi: uporabnikov, asistentov, nejevernih Tomažev, tistih, ki so si želeli novo izkušnjo v naravi.

1_Tjasa_Filipcic_pzs_predavanje_pin_opp
Na sliki predava Tjaša Filipčič udeležencem usposabljanja, ki sedijo v klopeh, za njo je projekcija v levem kotu pa banneja  Pin/OPP in Gluhi strežejo v planinskih kočah, foto arhiv Pin/OPP

V okviru Odbora bi v bodoče želeli napisati strokovno gradivo, sama pa bi se osredotočila na strategije dela z uporabniki. Menim, da bi bile to pomembne informacije za bodoče sodelavce, prostovoljce, učitelje v šoli, študente in predvsem za tiste, ki nimajo veliko praktičnih izkušenj vključevanja oseb s posebnimi potrebami v naravo. Trenutno smo s članki aktivni v okviru posameznih glasil (npr. Športnik).

1_Tjasa_Filipcic_pin_pzs_pomoc_pri_potiskanju_vozicka
Na pobočju navkreber Tjaša Filipčič opira električni invalidski voziček, ki ga upravlja deček, ob njem stoji spremljevalka, v ozadju se vidijo hribi, foto arhiv Pin/OPP

Menim, da sem Odbor obogatila z izkušnjami na publicističnem področju. Imam tudi 30 letne izkušnje, v tem času se je nabralo nekaj praktičnega znanja. Če mi le čas dopušča, se pridružim inkluzivnim pohodom. Zadnji je bil pohod na Slavnik (tik preden se je svet skoraj ustavil), na katerega sem povabila tudi hčerko Mašo. Pri vzponu in sestopu sva pomagali planincu s slepoto. V začetku sva bili trdi, planinca sva držali, da je komaj hodil, potem pa smo se vsi skupaj sprostili. Izkušnja je bila nepozabna. Maša, še vedno najstnica, se mi je zvečer zahvalila za to izkušnjo.

Odbor lahko veliko pripomore k vključevanju invalidov/OPP v gibalne dejavnosti in v socialno okolje. Akcije odbora Pin/OPP so inkluzivno naravnane, zaznati je spoštovanje slehernega, neglede na akademski naziv, izobrazbo ... Zame je Odbor Pin/OPP beg pred ponorelim svetom.

1_Tjasa_Filipcic_pzs_pohodniki_pin_opp
Na sliki pred drevesom čepijo in se objamajo fant, dekle in fant, oblečeni so v bunde, na glavah imajo kape, foto Štefan Matjaž

Odbor je absolutno upošteva inkluzijo. Da ponovimo: Inkluzija se v praksi kaže kot celovito vključevanje vseh posameznikov s posebnimi potrebami v naravo, planine/gore, z upoštevanjem njihovih individualnih potreb. Nekomu se poišče lažjo pot, drugemu se ponudi osebna asistenca, tretjega pa potiskamo na invalidskem vozičku. Na koncu se vsi lahko srečamo na vrhu, ki pa nič bolj pomemben kot sama pot.

Na usposabljanju za strokovni kader Planinstvo za invalide/OPP sodelujem kot predavateljica. Osredotočam se na pedagoške strategija dela z osebami s posebnimi potrebami. Slušatelji so komunikativni, želijo sodelovati z vprašanji in svojimi izkušnjami. Tudi na fakulteti bi si želela podobnih slušateljev. Vesela sem, da sem del Odbora.

Tjaša Filipčič

Člani odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami:

Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jana ČANDER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tjaša FILIPČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Franc GRIČAR 
Irena LAMOVEC predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Igor OPREŠNIK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tanja PRINCES predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Suzana PUSTIVŠEK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Lidija SLATNER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Magdalena STRMŠEK BUH predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Boro ŠTRUMBELJ na drug način tukaj.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije