sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Špiček, Špica, Špičarije, inPlaninci se potepajo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 7. april 2020 ob 00:00, ogledov: 3972

Predstavljamo vam Suzano Pustivšek, članico odbora Pin/OPP

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Sem Suzana Pustivšek. Ljubiteljica narave, letnih časov, gibanja, druženja ter dobre hrane. Po izobrazbi sem profesorica športne vzgoje in doktorica kineziologije. Zaposlena na NIJZ, kot asistentka pa izvajam del pedagoškega procesa tudi na Fakulteti za šport v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli. V preteklosti sem bila zelo aktivna članica gorske reševalne skupine Slovenj Gradec, predvsem kot reševalka na smučišču.
S planinstvom za invalide in osebe s posebnimi potrebami sem se prvič srečala na kongresu Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer sta Marjeta Čič in Jurček Nowak z nekaj zanimivimi vprašanji izpostavila problematiko in dostopnost kinezioloških obravnav med invalidi. Na prvem mestu je bilo vprašanje usposobljenosti kadra. Želela bi poudariti tudi tukaj, da so kineziologi, ki zaključijo magistrski študij kineziologije, kompetentni za delo z invalidi in osebami s posebnimi potrebami.

1_Suzana_Pustivsek_vaje
Na sliki pred panoji dve športnici stojita z eno odročeno in eno vzročeno roko med vajo, foto arhiv Pin/OPP

Po zaključku kongresa je sledilo še nekaj klicev, izmenjav mnenj, ter spoznavanje skozi kineziološko vadbo, na katero se je naročila k meni sama Marjeta. Vabila k sodelovanju v odboru sem bila zelo vesela, saj je to pomenilo delno vračanje na stare tirnice, ki sem jih zapustila ob zaključku dodiplomskega študija. Diplomirala sem namreč iz smučanja oseb s cerebralno paralizo, saj sem kar nekaj let v sklopu društva Sonček poučevala smučanje v zimskih taborih na Kopah.

Moram pa priznati, da sem bila na področju pohodništva in invalidov takrat zelo bosa. Predvsem me je begalo vprašanje invalidov na invalidskih vozičkih; kako z njimi v hribe? Ob prvem skupnem pohodu so se vse dileme, vprašanja in dvomi razblinili. Vse je mogoče, ključen je pristop, volja in organizacija.

Prispevek V hribe z invalidskim vozičkom

Odbor je bistveno bolj aktiven kot sem morda na začetku pričakovala. Člani so polni inovativnih idej, s katerimi informirajo javnost, sledijo načelu inkluzije ter ustvarijo priložnosti za gibanje invalidov. Odbor presega moja začetna pričakovanja, saj iz leta v leto raste, člani pa se lotevajo vedno večjih in bolj zahtevnih akcij.

Odbor vsekakor sledi zadanim smernicam. Načrtovane akcije se redno odvijajo, nadgrajujejo in iz leta v leto širijo. Vzpostavljajo se nove vezi in poznanstva, znanje in izkušnje pa se ne prenaša le po Slovenskem ozemlju vendar tudi čez mejo. Močno je sodelovanje s Hrvaškimi kolegi.

Vrednosti odbora ni moč oceniti s številko. Njegovo vrednost kažejo številne nagrade, ki jih je odbor prejel v zadnjih letih. Predvsem pa vrednost pokažejo zadovoljni obrazi ob koncu akcij. Pri tem pa ne mislim samo na invalide. V akciji Gluhi strežejo sem se ob pogledih na mize na planinski koči običajno vprašala, kdo je konec dneva bolj zadovoljen? Govoreči, ki se je naučil nekaj kretenj ter naročil pijačo in hrano gluhemu ali obratno. Več o akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki poteka že tretje leto, lahko preberete na povezavi tukaj.

Odbor je opravil že veliko dela ampak tako kot je Albert Einstein razložil, kako se neznanje (obseg kroga) širi z znanjem (ploščina kroga), tako se z vsako akcijo, idejo, odstirajo nove domisli in področja, kjer spoznamo, da je potrebno še nekaj postoriti in kjer inkluzija še ni našla svojega mesta.

Pohodništvo je ena najbolj naravnih oblih telesne dejavnosti. Kljub temu pa moramo biti pozorni, predvsem pri invalidih, da je gibanje ekonomično, funkcionalno, da so posamezniki pripravljeni na dalj časa trajajoč napor. Podučiti jih je potrebno, kako se pripraviti ter kako telo po naporu razbremeniti. To so stvari, ki so običajnim ljudem samoumevne, pri invalidih pa je potrebno pripravi in času po pohodu nameniti posebno pozornost. To so področja in vsebine za katere je odbor bogatejši in strokovno podprt.

vaje_Suzana_Pustivsek_pin_pzs___1_
Na sliki pohodniki na travi pri izvajanju predklona, foto arhiv Pin/OPP

Po mojem mnenju je odbor ključen za inkluzijo na področju pohodništva in planinstva v Sloveniji. K temu pripomorejo tudi redna izobraževanja, ki jih organiziramo, kjer izpopolnjujemo kader za spremstvo invalidov/OPP na pohodih. Izobraževanja so namenjena vsem, ki so v stiku z invalidi ali so zaposlenih v zavodih, ustanovah, kjer se dnevno srečujejo s tovrstno populacijo. Več o izobraževanjih si lahko najdete na povezavi tukaj.

Odbor je zelo odprt za inovativne pristope, hkrati pa smo člani iz različnih strok, tako da lahko vsak doda svoje znanje, predvsem pa izkušnje. Tako zadanim ciljem ni težko slediti.

Za konec pa bodimo še aktivni dve vaji za krepitev nog.

1_Suzana_Pustivsek_izpadni_korak_pin  1_Suzana_Pustivsek_pin
Na sliki športnica v hoji z izpadnimi korakom naprej in športnica v širokem čepu, fotoarhiv Suzana Pustivšek

Za ohranjanje gibljivosti po opravljenem pohodu.

1_Suzana_Pustivsek_odklon_pin 1_Suzana_Pustivsek_4a_pin 1_Suzana_Pustivsek_4b_pin
Na slikah športnica v odklonu  v stran, nad glavo drži z iztegnjenimi rokami pohodne palice, nato športnica v upogibu hrbta v poziciji na vseh štirih in naslednja športnica v iztegu hrbta na vseh štirih, foto arhiv Suzana Pustivšek

Suzana Pustivšek

Člani odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami:

Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jana ČANDER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tjaša FILIPČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Franc GRIČAR 
Irena LAMOVEC predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Igor OPREŠNIK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tanja PRINCES predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Suzana PUSTIVŠEK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Lidija SLATNER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Magdalena STRMŠEK BUH predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Boro ŠTRUMBELJ na drug način tukaj.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije