sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

InPlaninci osvojili Planino nad Vrhniko
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 27. april 2020 ob 00:00, ogledov: 3827

Predstavljamo vam Majo Bobnar, članico odbora Pin/OPP

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Sem Maja Bobnar. V odboru sodelujem od prvega srečanja odbora, ki je bilo 25. februarja v letu 2016. Odbor dosega in presega moja pričakovanja, katera so bila, da bo odbor s sestavo ljudi, ki so v njem, naredil velike premike, dobre nove projekte, poudaril pomen inkluzije in vključevanja, pomagal razbiti mite in ustvarjati skupaj v dobro vseh. V doboru lahko uresničim tudi svoje želje. »Gore kličejo in jaz moram iti.« John Muir
K sodelovanju je organizacijo Zvezo Sonček so.p., povabil Jurček in ker sem na Sončku zadolžena za področje športa in obnovitvene rehabilitacije sem se z veseljem odzvala vabilu. Negotovosti ni bilo, saj smo na Zvezi Sonček z našimi uporabniki s cerebralno paralizo, že pred tem izvajali nekatere podobne aktivnosti kot je prilagojeno plezanje in pohode, tako na naših poletnih programih kot tudi v naših društvih po Sloveniji in mi je bila ideja sodelovanja v odboru planinstva za invalide/OPP samo še nadgradnja izkušenj in možnost za ustvarjanje in kreiranje skupaj z ostalimi organizacijami in posamezniki..
1_pohod_Maja_Bobnar_pin_pzs
Na sliki Maja drži vleče z vrvjo invalidski voziček, za ročaje ga drži prostovoljka, v ozadju električni voziče, v desnem delu na stopnicah stojijo pohodniki. Arhiv Pin/OPP

Morda naši INpohodniki pogrešajo oz. že zelo željno od samega začetka od nas pričakujejo opisane poti, tako za tiste na invalidskih kot električnih vozičkih, kot tiste, ki, bi se na pot lahko odpravili z manjšimi prilagoditvami in me večkrat pobezajo, kdaj pa bomo lahko imeli na razpolago kakšno aplikacijo. Ker pa vem, da je to zelo zajeten zalogaj za pripravo, tako tehnično kot finančno, bomo za izdelavo teh poti in prilagoditev, vsak na svoj način prispevali k čim prejšnji vzpostavitvi tega segmenta.

Odbor sledi zadanim ciljem in jih celo presega, v čemer je velika vrednost odbora, ki ima še veliko potenciala. Izpeljane so že akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah 2018 in 2019, 2020 je v teku, Stopiva skupaj, osvojimo vrhgo s slepimi in slabovidnimi 2019.

PIN_OPP_baner_znaki_akcij_2020_585x165_1

Na sliki logo akcij Gluhi strežejo v planinskih kočah, Gibalno ovirani gore osvajajo, Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti, Stopiva skupaj osvojimo vrh. Arhiv Pin/OPP

 

Sedaj pa je na vrsti tretja akcija z nazivom Gibalno ovirani gore osvajajo - GOGO 2020, ki v prvi vrsti zajema vse gibalno ovirani osebe, prav tako pa nam bodo s strežbo v planinskih kočah med samo akcijo pomagali gluhi strežejo, do koč se bodo z nami vzpeli tudi slepi in slabovidni.

Raznolikost nas bogati in povezuje. Ustvarjati nekaj inovativnega ima svoj čar, težo in tudi odgovornost. Krmarjenje med vsem tem je dobro vodeno in vsak član odbora prida svojo noto in svoj kamenček v mozaiku, brez katerega mnogo stvari ne bi bilo in vesela sem, da lahko sodelujem v takem oboru, ki ima še mnogo skritih potencialov.

 

1_pohod_cemseniska_Maja_Bobnar_pin_opp_pzs

Na sliki drug zraven drugega stojijo: dva člana in štiri članice odbora Pin/OPP na gozdni poti, ki je pokrita z jesenskim listjem. Arhiv Pin/OPP

 

Odbor pri vključevanju invalidov/OPP pripomore veliko. Trudi se, da je med akcijami in sicer, vsak izmed njih sprejet takšen kot je ne glede na oviranost, da se jim pusti, da sami naredijo kar zmorejo, pri ostalem pa smo tu mi, da jim pomagamo premagovati ali jih naučiti premagati, kar ne zmorejo sami.

1_usposabljanje_Maja_Bobnar_pin_pzs

Na sliki v klopeh sedijo slušatelji usposabljanja Planinstvo za invalide/OPP, v ospredju je projektov. Arhiv Pin/OPP

 

Ko se je porodila prva ideja za akcijo odbora na usposabljanju, je bilo neverjetno lepo gledati in poslušati, ustvarjanje mladih zagnanih gluhih planincev in planink. Od takrat dalje se vsako leto rodi nova akcija, ki da planinstvu za invalide/OPP svoj novi in neizbrisni pečat, Sprejemanje vseh vrst drugačnosti tudi v gorah je velik korak in napredek.

»Kdor me je pripravljen sprejeti takšnega, kakršen sem, le ta me ima resnično rad.« Nejc Zaplotnik

Pokažimo vsem INplanincem, da jih imamo radi.

Maja Bobnar

 

Člani odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami:

Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jana ČANDER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tjaša FILIPČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Franc GRIČAR 
Irena LAMOVEC predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Igor OPREŠNIK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tanja PRINCES predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Suzana PUSTIVŠEK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Lidija SLATNER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Magdalena STRMŠEK BUH predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Boro ŠTRUMBELJ na drug način tukaj.

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije