ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Novinarska konferenca inPlaninec
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 5. maj 2020 ob 00:00, ogledov: 2966

Predstavljamo Stojana Rozmana, vodjo delovne skupine GOGO

Objavil(a): Marjeta Čič
Sem Stojan Rozman, po izobrazbi inženir varstva pri delu in varstva okolja in elektro tehnik. Po prometni nesreči l. 1996 sem invalid, tetraplegik in invalidsko upokojen. Delujem na Društvu paraplegikov Koroške kot socialni referent, sem predsednik nadzornega odbora in organiziram Festival drugačnosti; preko Zveze paraplegikov Slovenije sem član tehničnega odbora Slovenskega inštituta za standardizacijo v pripravi evropskega standarda za pse pomočnike in predstavnik v Odboru Planinstvo za invalide PZS; član nadzornega odbora Društva YHD, mentor za pse pomočnike v društvu Slo-Canis; član invalidskega društva za kronične vnetne črevesne bolezni. Bil sem gorski vodnik.
V delovni skupini sodelujem od leta 2018. Že prej sem se vedno spraševal kako paraplegiki oz. nasploh gibalno ovirani obiskujejo gore. Z društvom paraplegikov smo šli dvakrat v Dolomite ... sam pa užival na Grand Canariji. K sodelovanju v delovni skupini me je povabila Zveza paraplegikov. Pred tem dela te skupine nisem poznal. V začetku sem bil prepričan, da od mene pričakujejo, da bom kar začel s pregledom, opisi ... in izdelal popis dostopnih koč in primernih planinskih poti za gibalno ovirane. No, pa bo to tudi prišlo nekoč v plan in izvedbo.

In tako sem se po zmožnostih udeleževal inkluzijskih pohodov in spoznaval delo odbora v preteklosti in razvoj ideje, da se lahko, podobno kot akcijo za slepe, slabovidne, gluhe in naglušne, uspešno izvede tudi akcija za gibalno ovirane.
1_Stojan_Rozman_Strunjan__3_
Na sliki priprava pred pohodom v ospredju planinski vodnik v sredini Sojan s Kiro, v ozadju skupina pohodnikov med njimi gibalno ovirani, slepi, gluhi. Arhiv Pin/OPP

Odbor vodita dve »čudoviti« osebi. Večino drugih članov odbora sem spoznal na pohodih ali sestankih delovne skupine. Smernice je odbor sprejel že pred časom, a s pristopi novih članov se te dopolnjujejo. Kemija med člani je izjemna in Jurček in Marjeta nas morata včasih kar trdo prijeti in postaviti na realna tla.

Vrednost - priznanja povedo veliko, zahvala ljudi, ki jim je to delo namenjeno in drugih sodelujočih v ustvarjanju tega.

Uspešnost dosedanjega dela, izkušnje zbrane v tem času, priliv novih moči ... lahko iniciatorje v PZS samo navdušuje. Za postoriti je še veliko, končni cilj je še daleč. Verjetno bo potrebno dobro preučiti podobno delo v tujini in pridobiti tako pozitivne, dobre zgodbe kot bridke izkušnje. Dosedanje delo je bilo res zelo dobro. No, saj je nekaj potrdil tega. Predvsem tisti hvala udeležencev, ki ti res pomeni - vse. A pravega preboja in razumevanja naporov še vedno ni.
1_Stojan_Rozman_Kira
Na sliki Stojan na invalidskem vozičku, na njegovi levi sedi črna labradorka - Kira, z rdečo oprtnico in napisom pes pomočnik. Foto osebni arhiv

Predvsem je vključitev v delo Odbora za mene čast in bogati mojo dušo in mi laska, da lahko sodelujem. Rad sem koristen. V delo želim vnesti razumevanje, kaj gibalno ovirani rabimo, na kakšen način, kje so naše zmožnosti, kaj je dejanska npr. arhitektonska ovira, kaj so rešitve, s čim in kako doseči to ... Predvsem pa vidim svoje najpomembnejše delo v nadaljevanju, ko bomo opravljali popis in oglede dostopnosti poti in koč. Posebno poglavje je pritegnitev ostalih organizacij invalidov, posebno gibalno oviranih.

Z leti dela sta Jurček in Marjeta že za organizacije invalidov veliko naredila, a še vedno so tu invalidi, ki tega sploh ne poznajo ali jim ni možno pristopiti k temu. Tu je tista naloga ostalih akterjev delovne skupine, da jih pozove, predstavi in omogoči, tudi uresničitev njihovih sanj.

Akcije imajo zelo realno ozadje in niso plod fantastične predstave posameznika. So ciljane in imajo globoko ozadje za delo odbora tudi v bodoče.
1_Stojan_Rozman_GOGO
Na sliki Stojan ob zastavi Gibalno ovirani gore osvajajo, v ozadju logo GOGO na ekranu. Arhiv Pin/OPP

Sledenje mojih ciljev je trenutno nekje v ozadju, saj gradimo osnove za pravo delo - omogočiti dostopno pohodništvo in dostopne koče v Sloveniji.
Upoštevanje mojega glasu - no, nisem sicer nekak hudi skupinski tip človeka, zato včasih preveč soliram, a skupina to hitro opili v sprejemljiv okvir.
Občasno bo potrebno vključiti v delo dodatne ljudi z različnimi znanji in sposobnostmi.

Če je kaj zakon za ta Odbor in seveda to delovno skupino, je to inkluzija z veliko začetnico. Neizvajanje tega, njena odsotnost - samo Bog bi nam odpustil.
Mislim, da imam zaenkrat dovolj specifičnih in strokovnih znanj za izvajanje zadanih nalog - sicer pa vključim, povprašam strokovnjake z dotičnega področja.

1_Stojan_Rozman_Jo_lette
Na sliki Stojan v Joëlette, planinski izlet na otoku Gran Canaria, Španija (sedež na enem kolesu, zadaj eden potiska, spredaj eden vleče in vodička). Foto: osebni arhiv

Zaljubljenost v gore me ni minila niti po nesreči. Ko sem po rehabilitaciji v URI Soča prispel domov, sva se z dekletom odpravila v Logarsko dolino, kjer sva se sprehodila od Hotela Plesnik do parkirišča pod Rinko in nazaj. In že tam sem rekel, da bom še »juckal« na gorah, ne vzdihoval v dolini.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije