sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Na tisočaka pred zadnjim žigom na Debelem rtiču ob morju
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 8. maj 2020 ob 00:00, ogledov: 3216

Predstavljamo vam Dašo Peperko, članico delovne skupine GSPK

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Sem Daša Peperko. Raziskovalka lepih kotičkov Slovenije in strastna športnica (bivša plavalka), ki včasih ne zna biti pri miru, včasih pa me rade napadejo knjige in nabiranje novih znanj. Lahko bi še naštevala. Po izobrazbi sem medicinska sestra in samostojna podjetnica. Delujem kot mladinska trenerka, opravljam različne storitve: delo na področju slovenskega znakovnega jezika (tolmačenje, prevajanje, raziskovanje), delam z ljudmi in pri različnih projektih. Sem prostovoljka v različnih organizacijah, ki delajo z gluho skupnostjo. Sem zastopnica mladinskega društva za osebe z okvaro sluha Vklop/Izklop (MOOSVID), članica UO društva gluhih in naglušnih Celje, od leta 2018 tudi članica delovne skupine akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah.
V delovno skupino me je povabila Maja Kuzma, ki je strastna pohodnica. Takrat so snovali idejo, da bi gluhi stregli v planinskih kočah. Sama sem bila ob tem povabilu presenečena in ganjena, hkrati vesela, da so na plan prišli novi izzivi ter priložnosti pri izpeljavi tega projekta. Bila sem res prepričana, da bomo odkrivali veliko drugih nepredstavljivih stvari ob izvedbi tega projekta, ki pa dandanes dosega veliko inkluzijo.

1_Dasa_Peperko_Pin_GSPK__2_
Na sliki Daša Peperko in Maja Kuzma Ganić držita prekrižan kazales in sredinec, stojita pred hotelom. Osebni arhiv 

Do zdaj se je tudi delovna skupina vsako leto spreminjala, nekateri ljudje so odšli, prišli so drugi. To je pomenilo tudi veliko usklajevanja in prilagajanja v delovni skupini. Vsak je imel svoj pogled, ki smo se ga trudili ob sestankih na mizi združevati v skupne cilje in skupne smernice. Meni je ravno ta delovna skupina dala veliko spoznanj, lekcij in novih znanj, ki sem se jih tudi trudila vračati v to delovno skupino s svojim pridobljenim znanjem, ki sem ga sproti pridobivala skozi prostovoljno delo. V tej akciji smo realizirali  mnogo idej, organizacijo prostovoljcev, odnosov z njimi in delegiranje nalog ter razčlenjevati le-teh, usklajevanja, poleg tega sem še nadgrajevala svoje znanje kot so snemanje, montiranje, vodenje ekipe, predstavitve, reševanje različnih izzivov, ki jih je postavljala le sama akcija. Teh je bilo ogromno, da jih ne znam sploh našteti. En sam »projektni« menedžment. Ravno v tem sem uživala, ker je to osebno meni prinašala dinamično delo in včasih tudi precej adrenalina. Brez tega ne bi bilo res pestro.

1_Dasa_Peperko_Pin_GSPK__3_
Na sliki skupina prostovoljcev stoji pred planinsko kočo in kaže kretnje. Arhiv GSPK

Z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah smo res dosegli nepričakovano verižno reakcijo na mnogih drugih področjih, kot je promocija slovenskega znakovnega jezika, ozaveščenost, število obiskovalcev, prikaz odlične prakse, na prostovoljce in na samo planinsko kočo. Veliko gluhih se je pridružilo. Na planinah smo se družili skupaj z drugimi kot ena velika skupnost, ki ljubi hribe in gore ter omogočili spoznavanje gluhe skupnosti, ki je bila leta nevidna in izrinjena iz družbe. Hkrati z drugimi akcijami, ki jih izvaja Pin/OPP, smo imeli priložnosti spoznavati druge skupnosti in deliti svojo ljubezen do gora, kar so omogočili inkluzijski pohodi. Pri teh akcijah z veseljem spremljam žareče oči prostovoljcev in drugih obiskovalcev, ki pridejo podpreti naše akcije pod odborom Pin/OPP. Pri tem se zavem, da smo kljub svojim ogromnim prostovoljnim uram, dosegli tisti močan čar akcije, predvsem inkluzije. 

1_Dasa_Peperko_Pin_GSPK__1_
Na sliki člani delovne skupine sedijo za mizo. Arhiv Pin/OPP

Rada bi pohvalila odbor Pin/OPP, ki s svojo vztrajnostjo in močno željo hodi naprej kljub drugim preprekam. Ravno to je močna stran pri odboru, da s svojo vero in promocijo s svojimi dejavnostmi po različnih šolah, fakultetah in drugih organizacijah predstavljajo svojo inkluzijo in dobro prakso drugim ter s tem odpira vrata drugim, da se lahko skupaj povežemo v eno veliko skupnost. Hvaležna sem, da sem imela čast, da sem lahko s odborom Pin/OPP predstavila akcijo GSPK na nekaterih dogodkih, hkrati tudi gluho skupnost, ker sem tudi mnenja, da ravno s promocijo lahko dosežemo veliko poleg s svojimi dejavnostmi, ki jih izvajamo in jih izvaja tudi odbor Pin/OPP. 

Dasa_Peperko_predstavitev
Na sliki Daša Peperko kreta in predstavlja akcijo GSPK, stoji pred projekcijo slik za akcije. Arhiv Pin/OPP

Odbor Pin/OPP ima velik potencial v delu, ki ga izvaja in ob vseh akcijah, ki se izvajajo vsako leto in še kar širijo. Ravno to prikazuje močno inkluzijo v sedanji družbi, ki je lahko celo močan vzor drugim.

S tem bi rada zaključila, da ravno s povezovanjem z drugimi ljudmi dosegamo, da je nemogoče - mogoče!

Hvala za to priložnost,
Daša Peperko

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije