sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 12. maj 2020 ob 00:00, ogledov: 2824

Predstavljamo vam Marjeto Bizant, tolmačko SZJ v akciji GSPK

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Sem Marjeta Bizant. Jeseni 2017 sem se pridružila delovni skupini Gluhi strežejo v planinskih kočah. Sem tomačica za slovenski znakovni jezik (SZJ). Vsakodnevno tolmačim gluhim osebam v njihovem vsakdanjem življenju še posebej pa v situacijah, v katerih se ne morejo enakopravno in polnovredno vključiti v družbo.

Majo Kuzma Ganić sem spoznala že pred leti in sem jo spremljala kot tolmačka. Povabila me je, da se udeležim pilotnega usposabljanja planinstvo za invalide/OPP, ki je bilo jeseni 2017 na Uštah. Tako sem se srečala prvič z planinstvom za invalide. Tam smo že zastavili prve korake za akcijo GSPK. Bila sem tolmačica na sestankih, ki so potekali od takrat. Presenečena sem bila s kakšno lahkoto sta Jurček in Marjeta sprejela in podprla to idejo in ves projekt, da bi pomagala tudi gluhim, da bi bili bolj vključeni v planinski svet. Vedela sem, da so gluhi dobri planinci, ampak da jih je pa tudi veliko število, ki niso šli nikoli kam višje. Po eni strani, sem se bala, kakšno odgovornost so prevzeli sami gluhi člani skupine. To je bil res velik izziv. Nisem pa dvomila, da akcija ne bi uspela. Sem zaupala v Jurčkov pogum, znanje, izkušnje. Zaupala sem Maji, ki sem jo poznala kot borbeno in vztrajno osebo, ki se ne boji izzivov. Ker so obiskovalci v kočah običajno bolj strpni in odprti sem bila optimistična, da bo vse super.

Marjeta_Bizant_GSPK_Pin__2_
Na sliki člani delovne skupine GSPK stojijo ob panoju na katerem je logo GSPK, pod njim maj-september 2019, zemljevid Slovenije z označenimikočami, spodaj so zaniki MOOSVID, PZS in Pin/OPP. Tla, stopnice, ki vodijo v koči in terasa so položeni s kamnom. Arhiv Pin/OPP

Sama sem kot tolmačica opazila, da imajo gluhi in slišeči drugačne poglede, razmišljanje, ki so lahko tudi nasprotujoča. Vendar ravno zaradi tega se je marsikdo kaj novega naučil, razširil pogled in bolje razumel, zakaj je nekaj tako kot je. Ker je delovna skupina sestavljena iz gluhih in slišečih se s tem uresničuje inkluzivnost. Gluhi poudarjajo, da se naj vse v medijih podnaslavlja ali prevaja v SZJ, slišeči želijo tudi spoznati SZJ, razumeti gluhe osebe. Sedaj poteka že tretja akcija GSPK in delo skupine je kar utečeno. Ves čas sodelujem kot prostovoljka v planinskih kočah kot tolmačica. Spomnim se prve akcije, kako smo bili nervozni, ko nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo, kakšni bodo odzivi slišečih. Nekaterim gluhim je bilo težko, ko so morali vzpostaviti prvi stik. Takrat sem bila jaz tam kot podpora, da so lažje premagali oviro. Ko so se prepričali, da jih slišeči razumejo, da se zanimajo za znakovni jezik, potem ni bilo težav. Mislim, da vsak izmed prostovoljcev prispevamo svoj del k boljši inkluziji invalidv oz. OPP. Meni je delo v tej skupini dalo ogromno izkušenj, znanja ter enkratnih doživetij. Tudi mene so planine zasvojile zaradi mojega sodelovanja. Kolikor vložiš dela v neko prostovoljstvo, toliko dobiš tudi nazaj nekega zadovoljstva.

pin_pzs_Mrzlica_zakljucek_GSPK_2019__9_

Na sliki napovedovalka predstavlja komunikacijski valjček, zraven nje tolmačka Marjeta Bizant kreta povedano. Foto arhiv GSPK

V delovni skupini se od začetka posvečam zbiranju donacijskih in sponzorskih sredstev. Vzpostavljam stike s podjetji, ki bi podprli akcijo z donacijami. Vesela sem, da nam kdo tudi nameni nekaj sredstev, pa čeprav je to lahko nekaj malega, ker nam s tem pokažejo, da nas podpirajo.

Delovna skupina GSPK ima po mojem veliko vrednost. Imamo zagnane, izkušene, mlade in starejše prostovoljce, ki želijo nadaljevati akcije. Če bodo v delovni skupini sodelovali tisti, ki so tudi sami veliki ljubitelji planin, potem bo akcija še naprej živela. Prostovoljce je potrebno na en način nagraditi oziroma spodbujati, ponuditi usposabljanja in nuditi podporo. Zelo veliko je naredila akcija GSPK za promocijo gluhih in SZJ do sedaj. Privabila je veliko gluhih v planine in slišečih, ki so prišli tudi od daleč na neko kočo samo zaradi akcije. Spomnim se gospe, ki je prvič v življenju komunicirala z gluho osebo in jo je izkušnja ganila do solz. Rekla je: Kako prijetno je danes tu v tej koči.

Ostale akcije, inkluzijski pohodi za slepe in gibalno ovirane so tudi enkraten način, da doživiš drugačen pohod. Ko vidiš nekoga, ki zmore osvojiti vrh kljub oviri, ti daje velik navdih. Veselim se naslednjega pohoda z gibalno oviranimi.

Marjeta_Bizant_GSPK_Pin__1_
Na sliki velika skupina prostovoljcev akcije GSPK na Mrzlici. Stojijo na asfaltu, v desnem delu se vidi planinski dom.

 

Marjeta BIZANT

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije