ponedeljek, 15. avgust 2022
POIŠČI

V družbi gorskega cvetja in prelepih razgledov
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 30. september 2020 ob 13:30, ogledov: 6760

Prvi sneg še pospešil zapiranje visokogorskih koč

Objavil(a): Matej Ogorevc
Z jesenjo in krajšanjem dneva se zapirajo tudi koče. Za kak teden ali dva je sezono skrajšalo tudi prvo obsežnejše sneženje. Velika večina visokogorskih koč je zato do poletja že zaprtih, vrata sredogorskih pa bodo do pozne pomladi v dobršni meri zaklenjena med delovniki.
Julijske Alpe
Obsežno prvo sneženje je pripomoglo k hitrejšemu zapiranju planinskih koč v visokogorju Julijskih Alp. Z izjemo oskrbniške ekipe Vodnikovega doma na Velem polju, ta vas pričakuje še vse do 18. oktobra, boste v visokogorju Julijskih Alp zaman iskali odprto kočo. Na Kredarici vas sicer zasilno oskrbijo meteorologi (postelja in odeje v neogrevani sobi). V najvišjem slovenskem gorstvu tako lahko prenočite le še v zimskih sobah Staničevega domaZasavske koče na Prehodavcih, pri Krnskih jezerih, na planini Pri Jezeruna Krnu in na Kriških podih. Odprti so seveda tudi vsi bivaki - izjema je le Bivak pod Luknjo, ki je v času obratovanja Aljaževega doma zaprt.

Če se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob koncih tedna, se lahko okrepčate in odpočijete na Planini za Liscem pod Črno prstjo, na VogarjuRatitovcu, pod Vršičem (Mihov dom in Koča na Gozdu), v Krnici ter na Petrovem Brdu. V primeru lepega vremena bo oktobra in novembra ob vikendih odprto tudi Gomiščkovo zavetišče na Krnu. Pred obiskom oz. prenočevanjem priporočamo, da se o obratovanju predhodno pozanimate pri oskrbnici. Vsak dan pa vas z dobrotami in toplo kočo še vedno pričakajo oskrbniki Doma na KomniBlejske koče, koče na UskovniciPlaninskega doma v Tamarju in Erjavčeve koče na Vršiču.

zaprto_3_foto_matej_ogorevc

Karavanke
Dom PristavaValvasorjev dom, koči na Zelenici in Ljubelju ter Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče. Priljubljene postojanke na Kofcah, SlemenuUršlji goriNaravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Robleku in Peci oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih, na Dobrči in pod Storžičem pa se lahko pogrejete že od četrtka dalje. v primeru slabega vremena pa vsaj pri zadnjih treh predhodno preverite delovni čas. Ob izredno slabem vremenu namreč v dolini ostanejo tudi oskrbniki.

Kamniško-Savinjske Alpe
Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini in na Golteh vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan. Nad Jezerskim že samuje Kranjska koča na Ledinah, do konca oktobra pa ostaja odprta Češka koča. Na Kokrskem sedluKlemenči jami in na Grohotu pod Raduho ostajajo koče odprte le še nekaj vikendov. Na Kamniškem sedlu bo koča prav kmalu prešla na zimski delovni čas, ko bo odprta med lepimi konci tedna. Enako tudi koče na Loki pod Raduho, na Menini planiniSmrekovcuDobrčiKriški goriKališčupod Storžičem, v Kamniški Bistrici ter v primeru ugodnih lavinskih razmer pod Hudičevim borštom.

Zatočišče najdete tudi v nekaterih zimskih sobah (na Kokrskem in Kamniškem sedlo ter na Ledinah in pri Češki koči) ter v bivakih pod Grintovcem in Skuto.

bivak_pod_skuto_n_foto_matej_ogorevc

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije
Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, v nekaterih pa iz kuhinj diši prav vsak dan. Napisanemu navkljub pa priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - marsikatera koča je lahko v takem primeru zaprta, še posebej, če slabo vreme in globok sneg onemogočata normalen in varen dostop do koče. Nekatere koče pa oskrbniki zaprejo tudi v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov, saj bi bil dostop oskrbnika in obiskovalcev do koče lahko smrtno nevaren.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce.

Pripravil Matej Ogorevc
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije