ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 25. oktober 2020 ob 00:00, ogledov: 1834

Predstavljamo vam Gregorja Gračnerja člana delovne skupine GOGO

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Sem Gregor Gračner, oče 20 let stare hčerke, parašportnik (košarka na vozičkih) s pogledom na Abrahama, a po srcu in duši daleč stran od njega. Najraje sem tam, kjer je akcija, za nekaj urediti, sem vedno za stvar.
Mislim, da me je v delovno skupino Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) povabil Jurček. Ne, odločitev ni bila težka, ker mi je planinstvo blizu. Prva misel je bila, kako mislijo na PZS peljati vozičkarje v gore, kako bo sploh akcija izvedena?

Delovna skupina GOGO lahko veliko pripomore k vključevanju invalidov/OPP. To, da smo to akcijo izvedli, se je marsikateri invalid zamislil, da se tudi v gore da z vozičkom.

Gibanje promoviramo tako, da smo izvedli novinarsko konferenco in ponesli informacije med svoje člane. Slogan pomembno je dihati sveži zrak in planinstvo za vse. Članek Gore dostopne tudi za gibalno ovirane je dosegljiv na povezavi tukaj.

Gregor_gracner_svet_GOGO_PZS
Na sliki Gregor Gračner v modri majici s kratkimi rokavi, oblečene ima beš hlače, ob leseni okrogli mizi na terasi sedi na invalidskem vozičku

Mislim, da sem delovni skupini dal dodatne širine kot aktivni športnik z miselnostjo, da se nekaj zmore če želiš in upam dodano vrednost akciji, kjer sem lahko.

Težko a vztrajno je potrebno pridobiti obiskovalce akcije. Pri paraplegikih je tukaj še potrebno veliko postoriti. Povezovanje, izvajanje projektov, mreženje, širjenje informacije o inkluziji širši javnosti lahko veliko doprinese k prepoznavnosti akcije.

Najbolj mi je ostal v spominu podpis dogovora o partnerskem sodelovanju vseh treh predsednikov zvez - Zvezo paraplegikov Slovenije, Planinsko zvezo Slovenij in Sonček - Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p.. Zapis o dogodku si lahko preberete na povezavi dostopni tukaj.

Gregor_Gracner_GOGO_ZPS_PZS_Soncek__5_ Gregor_Gracner_GOGO_ZPS_PZS_Soncek__6_

V delovni skupini sem pridobil novo izkušnjo, kljub že veliko kilometrov dela v skupinah. Ja, vsaka skupina ima svojo specifiko, tudi ta. Vrednost delovne skupine je lahko neprecenljiva, ker je vsaka skupina unikum. V njej se počutim sproščujoče, delovno, inovativno.
Inkluzija je za mene skoraj edina možnost, da se lahko »enačimo« z neinvalidi in moramo invalidi v bodoče postati še bolj vključeni v inkluzivni šport.
Gregor_Gracner_GOGO_ZPS_PZS_Soncek__8_ 
Okrog mize sedi šest članov delovne skupiine GOGO, arhiv GOGO

Dogajanje na Lavričevi koči, 10. septembra 2020 je budno spremljala in posnela novinarka Prvega programa Radia Slovenija Petra Medved. Reportažo lahko poslušate na povezavi dostopni 
tukaj. Pri besedi sem tudi jaz ob 25:20.

Povezovanje, izvajanje projektov, mreženje, širjenje informacije o inkluziji širši javnosti (je smisel delovne skupine).

Čez eno leto nadgradnja akcije, ki bo potekala junija in septembra. Čez 5 let pa omogočiti vsaki gibalno ovirani osebi, da se lahko z informacijskimi točkami sam poda z najbližjimi v gore, podprt z vsemi navodili.

Pričakovanja za naprej. Ja, moje delo se lahko porabi v tej akciji, seveda, če bo čas dopuščal. Koliko količine časa lahko vložim v nadaljevanju pa danes ne morem izpostaviti.

Dobro akcijo je potrebno nadgraditi, saj je to pozitivna energija, ker je vpetih veliko deležnikov. Goram sporočam: »Pridemo ponovno k vam.«

Bostjan_Mohar_Gregor_Gracner_GOGO_ZPS_PZS_Soncek
Na sliki Gregor Gračner pozdravlja zbrane na Gradičču pred Lavričevo kočo, oblečen je v modo majico, v roki drži mikrofon, sedi na invalidskem vozičku, na levi v črni majici stoji tolmač slovenskega znakovnega jezika, na desni stoji povezovalec in pred njim uporabnik invalidskega vozička, Foto Boštja Mohar

Člani delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo:
  • Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
  • Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
  • Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Stojan ROZMAN predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Gregor GRAČNER  predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Nataša SOLOMUN predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Urška RENDULIČ
Akcija Gibalno ovirani gore osvajajo je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Pri akciji so moči združili Planinska zveza Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije in Zveza Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Akcija bo potekala tri dni septembra na štirih slovenskih kočah.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije