ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

InPlaninci osvojili Planino nad Vrhniko
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 14. december 2020 ob 00:00, ogledov: 2006

Predstavljamo vam Aleša Peperka člana delovne skupine GSPK

Objavil(a): Marjeta Čič
Sem Aleš Peperko, v delovno skupino Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) so me povabili na željo Jurčka, tako sem dobil informacijo in seveda brez pomislekov sprejel. Odločitev ni bila težka predvsem zaradi moje hčerke, ki je članica te delovne skupine in ljubezen do gora. Moja prva misel je bila, kako bom lahko dohajal sposobne mlade člane v odboru GSPK, so pametni in znajo delati. Seveda, zaradi novih izkušenj in izzivi spadajo zraven.
Dogodkov iz gora imam ogromno, a najbolj se spomnim Korošice, kjer smo počivali pri Kocbekovem domu. Mokro majico sem pustil na ograji da se posuši, a telička je žvečila mojo majice. Komaj sem ji jo potegnil iz ust. Bila je cela, vendar luknjasta.
Če je delovna skupina z mojo prisotnostjo bogatejša, je to potrebno vprašati delovno skupino. Lahko pa rečem, da imam ogromno izkušenj na drugih področjih in s tem lahko pomagam s svojo pametjo, če se tako reče.
Naša delovna skupina lahko pripomore k vključevanju invalidov z ozaveščanjem, da smo nevidni invalidi, čeprav smo gluhi lahko nekaj doprinesemo.

Ales_Peperko_GSPK_Pin_OPP2
Na sliki skupina prostovoljcev in obiskovalcev pred kočo, arhiv GSPK

GSPK lahko pripomore celemu svetu, da smo gluhi sposobni nekaj prispevati v slišeči svet. Tako promoviramo z akcijo gluhi strežejo, kjer lahko komuniciramo z gosti. To je najlažji način komunikacije. Zgodilo se je, na sprehodu po mestu, je nekdo vprašal, koliko je ura in sem rekel, da sem gluh. Potem je obnemel, ni vedel kaj povedat in se opravičeval ter odšel. A žal je takih veliko, ki ne vedo, kako pristopiti do gluhega.
Vrednost naše skupine je, da sodelujemo veliko skupaj in znamo se organizirati.

Ales_Peperko_GSPK_Pin_OPP1
Na sliki Aleš Peperko s člani delovne skupine in tolmačko ob kaminu, arhiv GSPK

Kaj je inkluzija, pri tem je, da z inkluzijo gluhih pridobimo vsi. Vsak človek mora pridobiti pomen inkluzije in pokazati, komu pripadamo. Izogibamo se diskriminaciji in segregaciji. Naša pozornost je predstavitev, ponujamo našo komunikacijo slišečim.
Med aktivnostmi tega projekta bi izpostavil, skupne redne sestanke in doseganje večje kvalitete in učinkovitosti akcije, promoviranje vključenosti z objavljanjem člankov in objavami v socialnih medijih.
Prihodnost naše delovne skupine je, da še nadaljujemo in prenašamo na pleča mladih.

Ales_Peperko_GSPK_Pin_OPP3
Na sliki Aleš v družbi dveh mladih prostovoljcev za točilnim pultom, arhiv GSPK

V delovni skupini je nekaj mladih, ki so se res marsikaj naučil. Vsak član ima svojo osebnost in značaj. Edini pogoj je, da se prilagajamo drugače mislečim. V delovni skupini se počutim mlado in aktivno sodelujem po svojih močeh.
V delovni skupini najraje sodelujem, ne glede na to kakšno nalogo imamo. Vsak prispevamo po svojih najboljših močeh.
Smisel naše delovne skupine je, da ozaveščamo javnost, da smo tukaj, da smo enakopravni kljub gluhoti. To je inkluzija.

pin_opp_okreselje_3_2019
Na sliki trije prostovoljci akcije GSPK, v sredini Aleš, na Okrešlju s pladnji v rokah, v ozadnju se vidijo hribi, arhiv GSPK
Vse sorte ljudi bi povabili na akcije in poskušal komunicirati z nami, ne glede kako, lahko je svinčnik in papir, počasen govor, s mimiko ali rokami. Na tak način bodo bolje spoznali svet gluhih.
Kje se vidim sebe, raje se pustimo presenetiti. Čez pet let bom še morda tu, pač se nikoli ne ve. Pričakujem pa, da nas bodo ljudje sprejeli takšnega kot smo.

V življenju boste imeli vse, če boste pomagali drugim, da dobijo to, kar si želijo.
( Hilary Hinton)

Aleš Peperko

Aleš Peperko, prostovoljec, član delovne skupine GSPK in vodja ekipe GSPK 2020 na Kriških podih.

 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije