sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Skupaj v hribe od Strunjana do Portoroža
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 14. maj 2021 ob 00:00, ogledov: 2496

Skupaj v hribe - inkluzijski pohod na Mirno goro

Objavil(a): Marjeta Čič
Skupaj v hribe na inkluzijskem pohodu na Mirno goro z enim ciljem vsi drugačni, se bomo povzpeli Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), Nevrorazlični AMA in slepi/slabovidni, med pohodniki bodo gluhi/naglušni in tudi stregli bodo v akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK).
Inkluzijske pohode odbor organizira že od leta 2017. Tokrat bodo lahko vsi skupaj inPlaninci, pohodniki, prostovoljci na poti drug drugemu v oporo, nekateri z besedo in pogovorom, drugi z vlečno vrvjo in roko za vodenje. Skupaj, pa jim bo uspelo na cilj.
Vabimo vas na inkluzijski pohod, v soboto, 29. maj 2021 na Planinski dom na Mirni gori

Pohod začnemo v vasi Planina v občina Semič, ob 9. uri.

Planina leži na nadmorski višini 737 m in Planinski dom na Mirni gori se nahaja na 1000 m nad morjem.
Pot poteka ves čas po makadamski cesti, ki je široka in primerna za vse vrste invalidskih vozičkov. Dolžina poti je 3,8 km, ki jo bomo premagali v dobri uri. Pot začnemo v vasi Planina (v občini Semič), kjer je možno pustiti prevozna sredstva. Na startu se na razdalji dobrih 100 m spustimo in se nato v križišču obrnemo desno in imamo naslednjih 800 m kar strm vzpon. Nato se naslednji 1 km in 400 m cesta blago vzpenja, vmes pa se tudi spustimo dobrih 500 m in na križišču zavijemo desno, kjer se vzpenjamo naslednji 1 km in 300 m in zadnjih 200 m pod kočo zopet strmo dviguje. Na cilju pred kočo bodo mobilne sanitarije dostopne z vozičkom. Imate še kakšno GOGO vprašanje, pišite nam 2020goov@gmail.com.

pot_na_mirno_goro_pin_GOGO_AMA_GSPK
Na sliki makadamska cesta - pot s Planine do Planinskega doma na Mirni gori, arhiv Pin/OPP

GOGO 2021 akcija nagovarja k inkluziji in telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Prijavnica na  inkluzijski pohod GOGO.
Akcija Gibalno ovirani gore osvajajo začenja z letošnjim prvim pohodom in potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Nicehash upravlja slovensko podjetje H-BIT, ostaja ponosni generalni sponzor akcije.

Mirna_gora_pin_opp_gspk_pzs_gogo__1_ Mirna_gora_pin_opp_gspk_pzs_gogo__2_
Na slikah planinski dom na Mirni goro in cerkev sv. Frančišča, ki stoji za planinskim domom, arhiv Pin/OPP

Planinski dom ponuja joto brez in z mesom, golaž, ter jabolčni zavitek ter nepogršlivo v hribih - čaj. Prostovoljci akcije Gluhi strežejo v planinski kočah bodo sprejemalli naraočila tudi v kretnjah in poskrbeli za hitro postrežbo.

Ob 11.00 uri bo krajši program. Pozdravili nas bodo predstavniki akcij Gluhi strežejo v planinski kočah - GSPK, Gibalno ovirani gore osvajajo GOGO, Nevrorazlični AMA, Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti - SSP po SPP in gostje.

Spust za pohodnile je lahko na dva načina:

1) Po isti poti na Planino

2) Iz Mirne gore do Baze 20 (cca 4 ure hoje)

Pot proti Bazi 20 začnemo pri koči na Mirni gori in se prvih 700 m spustimo na hitro med koreninami, skalami in kamenjem, vmes je tudi kar nekaj visokih stop. Nato pot nadaljujemo po širši gozdi poti in po približno 1,2 km pridemo na makadam cesto, ki nas spremlja do vznožja Gač, kombinirano s planinsko potjo, ki nas bo popeljala tudi po strmini med čemažem. Po dobrih 5 km pridemo na asfaltno cesto, ki nas pelje naslednji dober km, nakar pridemo na makadamsko široko cesto in čez 1,5 km zavijemo desno na gozdno pot, ki pa bo popestrila hojo, saj je ves čas podlaga raznolika in bo potrebno poslušati spremljevalce, predvsem pa se držati skupaj, saj je v kočevskem rogu veliko poti in niso ves čas najširše rezervirane za nas. Pred ciljem se bomo spustili še dober km do Baze 20, kjer nas bo čakal avtobus in po želji tudi ogled Baze 20.

Prijave zbirajo organizatorji: delovne skupine.

Prijave se zbirajo do 24. maja ali do popolnitve prostih mest za organiziran prevoz.


Z inkluzijskimi pohodi omogočamo inPlanincem varno in raznoliko doživljanje planinstva. Da izkusijo hribe, da doživijo raziskovanje narave ob podpori skupine skozi prizmo inkluzije.

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije