nedelja, 4. junij 2023
POIŠČI

Slepi in slabovidni po dolini Triglavskih jezer
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 22. oktober 2021 ob 08:00, ogledov: 1709

Vtisi iz vzpona na Trstelj ali kako smo se šli »lov za zakladom«

Objavil(a): Jurček NOWAKK
V soboto 16. oktobra smo se tudi iz projekta SSP po SPP udeležili inkluzijskega pohoda na Trstelj, ki se je za tiste, ki smo šli po daljši planinski poti, spremenil v pravcat lov za zakladom (beri ciljem). Iz Ljubljane smo odšli slabih četrt čez sedmo zjutraj in na štartno pozicijo za daljšo pot prispeli okoli 15 minut pred deveto na Cerje, kjer smo ujeli pogled na morje in Vipavko dolino. Sledila je priprava na pot ter sam začetek hoje okoli deset minut čez deveto uro.
Časovnico navajam, ker smo vsaj v krogu, kjer sem sam hodil, pričakovali, da bomo pri koči na Trstelju precej hitro, po odzivih sodeč, vendar se cilj kar ni in ni prikazal. Pričakovanje, da smo blizu cilja, je med nami povzročilo tudi to, da smo se pravzaprav nasmehnili markacijam, ki so kazale, da imamo do Trstelja prek vrhov še ogromno za prehoditi, mi pa smo domnevali, da to ne drži, oziroma smo pričakovali, da bomo šli po drugi poti in prej zaključili pohod. No ja, smo pač sklenili račun brez krčmarja oziroma, mi smo obračali, Bog pa je obrnil.

Cerje_Trstelj_SSPpoSPP_Pin_OPP_1
Na sliki se planinci vzpenjajo po planinski poti skozi gozd, zraven je tudi pes vodič, arhiv Pin/OPP
Kljub daljši poti ali pa ravno zaradi tega smo bili nagrajeni s precej lepimi razgledi, fotografijami, predvsem pa smo se imeli ves čas zelo lepo. Zame je bila krona pohoda postanek na vrhu Trstelja pred spustom v kočo, kjer je dvodelni kažipot, ki prikazuje, kaj vse je okoli Trstelja.


Cerje_Trstelj_SSPpoSPP_Pin_OPP_4   Cerje_Trstelj_SSPpoSPP_Pin_OPP_5
Na sliki razgled na morje v ospredju dva planinca, skupina planincev na vrhu Trstelja, kjer so antene in tabla s smermi okoliških krajev, arhiv Pin/OPP
Cerje_Trstelj_SSPpoSPP_Pin_OPP_2-
Na sliki planinci ob skrinjici z žigom, dekle vpisuje v vpisno knjigo, arhiv Pin/OPP

Tako smo se po dobrih 4 urah hoje spustili do koče, kjer smo si nato privoščili zaslužen oddih in se podprli z okusno hrano in ob klepetu ter spremljanju kratkega pozdravnega programa tudi zašpilili ta naš skupni pohod. Udeležence inkluzijskega pohoda na Trstelj so nagovorili: parašportnik - Anej Doplihar, paralimpik, predsednica Planinskega društva Nova Gorica - Franka Žega, oskrbnik koče Boštjan Božič, za našo akcijo Odločen korak - Ana Oražem (Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti), za akcijo nevrorazlični AMA - Marjeta Bratož, za akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) - Stojan Rozman,  za  Paraplezanje z najmlajšimi - Marjeta Čič ter v imenu odbora Pin/OPP Jurček Nowakk, ki je povedal, da se vzpon do Stjenkove koče spogleduje z vpisom v Spletno aplikacijo inPlaninec - Planinske poti dostopne invalidom in osebam na vozičkih.

Sledil je še spust do vasi Lipa po bližnjici do avtobusa druženje ob njem do prihoda vseh skupin in vožnja v Ljubljano, kamor smo prispeli malo po uradnem sončnem zahodu.

Cerje_Trstelj_SSPpoSPP_Pin_OPP_3
Na sliki skupina planincev v vasi Lipa hodi prosti cerkvi, arhiv Pin/OPP

Pohod je bil vsekakor zanimiv, predvsem pa je bil vsaj meni precej zabaven. Poudariti pa je treba tudi to, da kljub podaljšani daljši poti ni bil prezahteven za nobenega udeleženca te poti, saj smo vsi to pot preživeli z nasmehom in naslednji dan dokazali, ko smo šli na Vremščico, da smo prave korenine.

Jožef Gregorc

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije