sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Skupaj v hribe od Strunjana do Portoroža
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 25. oktober 2021 ob 00:00, ogledov: 1924

Lisca - etapa slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti

Objavil(a): Marjeta Čič
V soboto, 23. oktobra, je bil na sporedu inkluzijski pohod na Lisco, ki smo se ga poleg drugih invalidov udeležili tudi slepi in slabovidni pohodniki, in sicer v okviru projekta Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. Avtobus je na pot krenil v Domžalah, do zadnjega kotička pa smo ga napolnili pohodniki iz Ljubljane. Po kakih dveh urah vožnje smo se ustavili pri vinski kleti Mastnak, kjer smo začeli gristi v hrib. Zaključni inkluzijski pohod Gibalno ovirani gore osvajajo so začeli inPlaninci nad zadnjim križiščem ceste do Tončkovega doma na Lisci.
Na izhodišču nas je pričakalo prijetno sveže oblačno jesensko jutro, idealno za pohodništvo. Ni bilo torej ne premrzlo ne prevroče. Že na samem začetku nam je pot postregla s strmim vzponom, pri čemer smo hodili malo po cesti in malo po gozdu, kasneje pa zgolj po planinski poti. Kakih 20 minut pred Tončkovim domom na Lisci, ki je bil naš cilj, smo se za nekaj minut ustavili pred cerkvico sv. Jošta, ki smo si jo ogledali in se poučili o njeni zanimivi zgodovini. Sledilo je še slabe pol ure blagega vzpona, ki ga je začinil rahel dežek, in že je iz Tončkovega doma zadišalo po golažu in drugih dobrotah.

SSPpoSPP_Pin_OPP_LISCA
Na sliki skupina pohodnikov stoji na asfaltni podlagi, foto Štefan Matjaž

Po kosilu je sledil krajši kulturni program, zatem pa prijetno druženje ob dobri kapljici, ki so ga popestrili gostje, kot sta bila zakonca Štremfelj in Slovenka leta Natalija Spark. Pozdravili so nas predstavniki akcij Gibalno ovirnai gore osvajajo, Gluhi strežejo v planinskih kočah, podžupan občine Sevnica in častni član Sonček Posavje, med pohodniki je bila tudi Urška Vučak Markež, ki je bila z nami že na nekaterih etapah.  Pot navzdol nam je bila tokrat prihranjena, saj nas je avtobus pričakal kar pred domom.

SSPpoSPP_Pin_OPP_LISCA_1_1
Na sliki na terasi pred kočo planinec in planinka - Urška Vučak Markež, arhiv Pin/OPP

Naj se za konec zahvalim našim spremljevalcem, brez katerih se slepi in slabovidni teh pohodov ne bi mogli udeleževati. Osebno se zahvaljujem svojemu spremljevalcu Štefanu, ki me je varno pripeljal do trdo zasluženega golaža in kozarčka rujnega.

Rok Janežič

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije