ponedeljek, 15. avgust 2022
POIŠČI

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 5. marec 2022 ob 00:00, ogledov: 740

Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah se nadaljuje

Objavil(a): Marjeta Čič
Vseslovenska prostovoljska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah se nadaljuje v letu 2022. Navdušeni smo, da so smo tudi letos začeli z našimi akcijami po hribih in privabili planince na koče.
V soboto 12. februarja je bila načrtovana akcija GSPK na Slivnici, a ni potekala. Slepi in slabovidni pohodniki so vseeno imeli na razpolago jedilnike v znakovnem jeziku, tam so se srečali tudi gluh planinci, ki so se vseeno odločili za pohod na Slivnico. Sobota je bila torej pravi pripravljalni dan za Mrzlico, ko je vse steklo.
Na Mrzlico, na lep sončen dan, se je podala prva skupina prostovoljcev, ki so širili svojo kulturo med obiskovalce koče. Ema, Katarina, Blaž, Nina in Aleš so se tudi prvič spopadli z izzivom: komunikacija v znakovnem jeziku s slepim ali slabovidnim, ki so obiskali Mrzlico in odtisnili še en žig v Planinski dnevnik v katerega želijo odtisniti vse žige Slovenske planinske poti.
Aleš je že izkušen prostovoljec, a se mu je tudi tokrat zgodilo nekaj prvič: "Moja prva izkušnja, je bil pogovor s slepimi brez tolmača in pomoči. Presenečen sem bil, da mi je slep povedal, kje moram zaviti. In bila so nova poznanstva, spoznal sem mamo z gluhim otrokom iz MS, ki dobro obvlada SZJ in naučila se je zaradi njega in boljše komunikacije. Veseli so bili naše strežbe."
Naše akcije zadnja leta mešamo med sabo, tako, da se večkrat gluhi srečujejo s slepimi in slabovidnimi, gibalno oviranimi ... Pomembno je tudi za druge pohodnike, ki čutijo utrip inkluzije na enem mestu. Tokrat so na Mrzlico prišli slepi in slabovidni, ki opravljajo Slovensko planinsko pot (Mrzlica je namreč točka iz razširjene transverzale) in so bili odlično pripravljeni na akcijo.

gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica
Na sliki pred krušno pečjo stojijo štrije prostovoljci akcije Gluhi strežejo, arhiv inPlaninec

"Ljudi zanima, kakšna akcija je to. Veliko se jih prvič sreča s strežbo gluhih. Najbolj so radovedni, kako deluje valjček. Navdušen sem, da so se slepi lotili učenja znakovnega jezika pod vodstvom Slovenke leta 2020 Natalije Spark in na Mrzlici so že preizkusili svoje znanje. Potrebno pa bo uredit, da bo prišla vest do vseh gluhih/naglušnih, ker bi marsikdo šel z nami na pohod ali pa bi še enkrat/dvakrat stregel na koči!" pravi eden izmed stebrov naših akcij Jurček Nowakk.
Bi se rad pridružil akciji? Prijavi se za bodoče termine v spletni anketi, ki je dostopna na povezavi tukaj. Za več informacij pa nam lahko sledite na družabnih omrežjih in nam postavite vpšranja. (Facebook: Gluhi strežejo v planinskih kočah, Instagram: @gluhi_strezejo)

gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica__3_
Na sliki skupina inPlanincev, pred njimi je miza, za njimi se vzpenja Mrzlica, arhiv inPlaninec

Katarina: V akciji na Mrzlici je bilo zelo zanimivo videti, kako se slepi trudijo kretati oziroma naučiti kretenj in sporazumevati z gluhimi. Nič ni nemogoče. Omejitve, ki jih imamo so v nas, ko jih premagamo pa je mogoče vse. Tokrat so premagovali drugačne ovire kot ponavadi, kar je akcijo naredilo še bolj uspešno.

Blaž: Zadovoljen sem za prvo letošnjo akcijo. Za vlogo sem bil natakar. BIl sem presenečen, da so slepi oz. slabovidni ljudje znali nekaj osnove SZJ. To je nekaj nov korak med gluhimi in slepimi, da bomo lahko sodelovali povsod, če bomo kdaj rabili. V bistvu je to del inkluzije, da se lahko združimo vsi, ne glede na okvare. Pričakujem, da bomo prebili nove ovire in se naučili nove izkušnje. Se že veselim naslednje akcije GSPK.

Kako so se imeli prostovoljci si lahko ogledate tudi v videoposnetku, ki smo ga sestavili ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. decembra 2020. 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije