ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Dom pod Ježo cilj inPlanincev
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 31. maj 2022 ob 00:00, ogledov: 2565

Za nas ni nikjer prav nobenih ovir, niti vreme, da gremo na Kal

Objavil(a): Marjeta Čič
Urška Vučak Markež, ambasadorka akcije gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), je navdušena nad pohodi: »Sploh ne vem, kakšno vreme bi moralo biti, da pohod odpade. Mislim, da ni takega vremena. Vse čestitke vsem inPlanincem za vztrajnost.
Mene še dve palici ne rešita, da me vsi ne prehitijo. Tisti z električnimi vozički in tisti, ki jih vlečejo, vsi so vedno pred mano.«

»Jaz sploh ne morem govoriti, dokler ne pridem do vrha. Vsi, ki mislijo, da jaz kaj govorim do vrha, so se zmotili. Tisti, ki me kaj sprašujejo, me še enkrat vprašajo, potem pa že vidijo, da je boljše, da me pustijo, če hočejo, da preživim, da pridem do vrha,« se je pošalila naša ambasadorka in spretno povezala vse govorce tega dneva.

Združenje multiple skleroze Slovenije se je letos priključilo akciji Gibalno ovirani gore osvajajo - GOGO. Namestnik predsednika združenja multiple skleroze Slovenije Edo Rednak je z navdušenjem povedal: »Nadvse smo srečni, da lahko sodelujemo, kajti naši člani so prezadovoljni, da smo pristopili k tej akciji in tukaj z vami uživamo. 30. maja je svetovni dan multiple skleroze in ta inkluzijski pohod je namenjen obeležitvi tega dneva. Zahvaljujem se planinskemu društvu Hrastnik za dobro organizacijo ob poti in nameščeno klančino, de je omogočen tudi vstop v planinski dom osebam na  vozičkih. Drugo leto pa bodo »zrihtali« tudi vreme.«

iplaninec_GOGO_Kal_Dusan_Rotar___2_
Na sliki v ospredju trije inPlaninci z dežniki, sredinski uporablja elekrični invalidski voziček, Dušan Rotar

Župam občine Hrastnik Marko Funkel je bil vzhičen nad podvigom skupin inPanincecin povedal nas pozdravil: »Dobrodošli v Hrastniku, vesel sem, da ste se odločili, da pridete na Kal. Hvala vsem, ki se trudite za organizacijo inkluzijskih pohodov. Vem, da je to kar vodja odbora inPlaninec Jurček in vsi prostovoljci počnete pohvale vredno in vlagate ogromno tuda. Tudi vsi, ki se spravite v takem vremenu ven, ste vredni posnemanja vseh, ki so raje doma in se jim ne da nikamor it. Čestitke vsem vam in družite se še naprej v taki nameri. Jaz sem prepričan, da nas vse druženje naredi veliko bolj zdrave.«

Teja: »Prvič sem bila spremljevalka slepe osebe, kar je pa izziv.«

iplaninec GSPK (1)_1
Na sliki z desne proti levi stojita dva moška, nato dve ženski, ženska na levi govori v mikrofon, akhiv inPlaninec

Prostovoljca akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) Aleš in Matjaž sta postregla inPlanince. Aleš je član delovne skupine GSPK in je pozdravil vseh 111 pohodnikov: »Danes smo prišli, čeprav je slabo vreme, a to ni moja krivda. Vesel sem, da ste naju razumeli in je komunikacija dobro tekla. Predstavil bom nekaj kretenj. Ob koncu vam želiva lep dan in prav tako vam srečno pot domov.«

Vodja delovne skupine Odločen korak Ana Oražem, ki vneto zbira žige v Dnevnik Slovenske planinske poti je pozdravila: »Veseli me, da smo zbrali pogum, kljub deževnemu dnevu in se odpravili v naravo. Mi smo bili tudi na Mrzlici, ki je danes opravičila svoje ime. Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, vsem, ki so pomagali pri pripravi tega pohoda in se vidimo na naslednjem pohodu na Toško Čelo v četrtek, 9. junija 2022. Zavrtite s ob naši himni Odločen korak

iplaninec_SPP_Kal_Mrzlica
Na sliki na planinski poti pes vodič, ki mu sledi moški, za njim pa sopajo planinci v koloni, arhiv inPlaninec

Vzdušja se ne da opisati, potrebno ga je doživeti. Kaj so povedali inPlaninci?

»Poletje je tik pred vrati, toda kdo bi pričakoval, da nam lahko vreme v tem času tako zagode. Mraz, dež, veter na eni strani. Vztrajnost, požrtvovalnost in dobra volja na drugi strani. Danes se je pokazala naša trdna volja. Ponovno smo dokazali, da zmoremo. Zadovoljstvo je bilo na cilju nepopisno, bolj ali manj z besedami težko opisano. Le na obrazu posameznika smo lahko razbrali njegovo notranje občutje.«

Nataša Simončič

Kal je hrib visok 956 m v zasavskem hribovju in se dviga nad mestom Hrastnik. Sam vrh se nahaja v gozdu in ne nudi posebnih razgledov. Je pa zato toliko bolj zanimiva Planina na Kalu, ki se razteza pred Planinskim domom na Kalu in iz katere so čudoviti razgledi proti Kumu, zasavskim dolinam ob jasnem vremenu pa se v daljavi vidijo tudi Kamniške Alpe. Iz določene točke seže pogled vse do Triglava.
Planinski dom na Kalu nad Hrastnikom je bil cilj četrtega inkluzijskega pohoda skupin inPlaninec.

Dosedanji trije pohodi inPlaninca so potekali v prečudovitem vremenu, pri zadnjem pa temu ni bilo tako. Vreme je bilo je oblačno, turobno, kasneje pa je začel padati rahel dež, ki nas je pohodnike spremljal vse do cilja. Na vedrino pohodnikov, tistih 111 pogumnih, ki so se pohoda udeležili, ni vplivalo vreme, vzdušje je bilo enkratno. Bilo je veselo in zopet edinstveno doživetje v naravi.
Na Kal vodi več poti, za skupino pohodnikov Gibalno ovirani gore osvajajo pa je najprimernejša asfaltirana cesta do planinskega doma.

iplaninec_GOGO_Kal_Dusan_Rotar___1_
Na sliki mlajši moški in ženska z vlečno vrvjo vlečeta invalidski voziček na katerem sedi gospa z dežnikov, voziče potiska  moški, v ozadju je še en voziček s prostovoljci, foto Dušan Rotar

Ker cesta ni bila zaprta za javni promet, so na začetku pohodne poti planinci PD Hrastnik namestili tablo »Pohodniki na cesti«. Prav tako so tudi na lokacijah, kjer so stranske poti vodile na glavno cesto, stali planinci in opozarjali na dogajanje na cesti. Planinci pozdravljajo to akcijo in so se povsem vključili v izvedbo pohoda inPlaninca, zlasti pri zagotavljanju dodatne varnosti pohoda.
Na začetku je skupina prostovoljcev tako lepo pela. Ogrevali so se s petjem na  na startu pa še kretali so zraven.

iplaninec_GOGO_Kal___1_
Na sliki prostovoljki nameščata vlečne vrvi na invalidski voziček, na katerem sedi ženska, v ozadju so inPlaninci, arhiv inPlaninec 

Po formiranju kolone, se je le ta kar hitro premikala. Temo je botrovalo dejstvo, da je bila pot ves čas asfaltna, pa tudi pomoč prostovoljcev. Le-ti so bili iz vrst skavtov, tabornikov, Nefiksa, Manipure, planincev in posamezniki. Nekateri so bili tudi iz tujih držav in veliko jih je bilo takšnih, ki se na pomoč gibalno oviranim niso podali prvič.
Pot je bila na več delih precej strma in je nekaj časa potekala po gozdu. Druga polovica poti je bila bistveno lepša, bolj odprta, vila se je med nepokošenimi travniki po planini pod planinskim domom. Prečkalo se je tudi tunel, katerega hrbtišče je pozimi predstavljal del smučišča na Kalu. Nepokošeni travniki so nudili razkošje različnih rastlin značilnih za to področje, vendar so bili zaradi dežja deležni le bežnega pogleda pohodnikov.
Pohodniki smo prehodili 4,6 km in se dvignili za cca.300 m višinske razlike. Sicer opremljeni z dežniki, pelerinami, anoraki, skuterji in vozički, zlasti električnimi pa še z zaščito za vozičke in skuterje. Na cilj so prišli vsi srečno, nihče ni obstal, nihče poškodoval.
iplaninec GOGO Kal  (2)_1  iplaninec GOGO Kal  (3)_1
Na slikah moški in ženska govorita v mikrofon, stojita pred panojem inPlaninec, arhiv inPlaninec
Skupini Odločen korak dež ni bil dovolj, povzpeli so še na planiski dom na Mrzlici, 45 minut od Kala oddaljeno planinsko kočo na Mrzlici. Tudi njihova himna je osrečevala vse pohodnike.
Pred planinski domom je kljub mrzlemu vremenu postalo toplejše, ko nas je nagovorila ambasadorka akcije GOGO Urška Vučak Markež in povabila k pozdravom predsednika planinskega društva Hrastnik g. Vojka Zupančiča. Slednji je med drugim je izjavil: »V veselje mi je in ponos, da ste danes tu, na Kalu, kljub slabi vremenski napovedi. Moram priznati, da me izredno preseneča vaša vztrajnost, srčnost, energija in dobro razpoloženje.«


iplaninec_GOGO_Kal_Dusan_Rotar__2_
Na sliki se pogovarjajo ženska s planinskim nahrbtnikom, moški z dežnikom in moški s kapo, foto Dušan Rotar

Na pohodih je vse več oseb z multiplo sklerozo in tudi tokrat jih je bilo 13. V duhu dejstva, da se v zadnjem tednu v mesecu maju je obeležuje kot Svetovni dan multiple skleroze, je namestnik predsednika združenja multiple skleroze g. Edo Rednak, tudi sam pohodnik, izrazil čestitke pohodnikom multiplašem kot tudi celotni akciji GOGO ter Inplanincu. Na njegovo iniciativo so vsi prisotni dvignili čaše in odzvenela je kitica pesmi »Kolkor kapljic tolko let«.
Ob dobri malici, ki so jo stregli gluhi in glasbi harmonikarja Draga Sivka in fantov iz skupine Ljudski godci Novi veseli jahači, ki je ustvarila pravo vzdušje domačnosti, je bilo vse enkratno, tako kot vedno na pohodih inPlaninca, kljub vremensko neugodnim razmeram in mrazu, saj je bilo le 5,5 stopinje.
Tokrat se nas je večina vračala z avtomobili, saj je dež še kar padal, le redki »mrzloljubci« pa prehodili pot do starta.

Ponosni partnerji akcije GOGO 2022 so:
• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije.

Častni pokrovitelj akcije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, generalni sponzor pa je že tretje leto slovenski posrednik pri trgovanju s kriptovalutami NiceHash.


Akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) podpirajo ambasadorji in parašportniki
Člani ekipe Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) smo hvaležni in ponosni, da akcijo podpirajo cenjeni ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Igor Plohl, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Žiga X Gombač. Akcijo podpirajo tudi parašportniki: Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in Nataša Bartol.

Po štirih osvojenih vrhovih (Plački stolp 14. aprila, Gora Oljka 14. maja, 
Zavetišče v Gozdu  22. maj, Kal nad Hrastnikom  29. maj) imajo Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 v načrtu še naslednje pohode:

• 9. junij vseslovenski inkluzivni pohod na Toško čelo,
• 18. junij Svetina,
• 19. junij Ermanovec,
• 27. avgust Velika planina,
• 10. september Trdinov vrh,
• 18. september "pohod v neznano",
• 24. september Bohor,
• 29. september Završki stolp.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije