ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Ko človek sebe namenja drugemu
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 17. september 2022 ob 00:00, ogledov: 1036

Na Jančah inPlaninci praznovali obletnico

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Tri obletnice so bile dober razlog za praznično inkluzijsko srečanje na Jančah. Letos mineva 65 let od ustanovitve društva »Karel Jeraj«, 60 let od prvega organiziranega vzpona slepih in slabovidnih na našega očaka, ter 40 let od pohoda slepih in slabovidnih na Janče. Zbralo se nas je kar 130 na ta praznično obarvam inkluzijski pohod. Izredno nas je veselilo, da so se nam tokrat pridružili tudi pohodniki z različnimi oblikami invalidnosti.
Iz megle smo se v nedeljo, 11. septembra 2022 dvignili na sončne Janče s 792 m najvišji vrh Mestne občine Ljubljana. Nekateri z vozički, drugi s skuterji, tretji peš.

Pohod_pes_vodi_
Na sliki po makadamski poti hodi ženska z očali v dreči majici s palico v eni roki in vodilom v drugi roki, ki je pripeto na črnega psa vodilča, ob njej je moški z očali oblečen v črno, arhiv inPlaninec

Slepi in slabovidni planinci Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih »Karel Jeraj« (KPŠRD »Karel jeraj«) so pod okriljem inPlaninca pri Planinski zvezi Slovenije organizirali inkluzijski pohod na Janče, ki so se ga udeležili inPlaninci akcij Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), nevrorazlični AMA in Gluhi strežejo v planinskih kočah. Z nami v korak so stopili številni prostovoljci, brez njih bi nas večina ostala doma, prostovoljci in pohodniki iz Francije, člani planinskega društva Litija.

skupinska_slepi_in_slabovidna_Jevnica
Na sliki skupina slepih in slabvidnih s prostovoljci na križišču, arhiv inPlaninec

Slepi in slabovidni smo v hrib zagrizli že pri železniški postaji v Jevnici. Zaradi dežja v prejšnjih dneh je bila pot malce blatna in drseča, vendar ni bilo nobenih nevšečnosti in prav kmalu se je pot vila čez travnike in širokih gozdnih poteh. Približno na polovici v Zg. Jevnici pa so se nam pridružili tudi gibalno ovirani in nevrorazlični. Z vsakim prehojenim metrom se je megla bolj odmikala in lahko smo opazovali preboj sončnih žarkov na mogočne kostanje. Ni manjkalo foto ovekovečenje te čudovite narave in seveda podroben opis naših spremljevalcev in resnično sem dobila občutek, da tudi jaz opazujem igro narave. Na vrhu nas je septembrsko sonce že kar pošteno grelo.

Jan_e_terasa__2_
Na sliki polna s soncem obsijana terasa za planinskim domom na Jančah in razgledom na kamniške alpe, arhiv inPlaninec

Seveda pa smo, kot se za častitljive obletnice spodobi, izvedli kulturni program. Naša ambasadorka, ki ji mirno lahko rečemo ambasadorka dobre volje, Urška Vučak Markež je spretno krmarila z mikrofonom in povabljenimi govorniki. Povabilu sta se odzvala tudi igralec in pesnik tone Kuntner ter kot ponavadi zase pove, prijatelj slepih, igralec Roman Končar, recitirala sta dela Prešerna in Cankarja. Tone Kuntner celo v francoščini, saj so prireditvi prisostvovali gostje iz Francije. Pozdravila nas je Ana Mohar, podpredsednica Planinskega društva Litija, ki je lastnik Planinskega doma na Jančah. Stojan Rozman vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo je po klančini lahko osvojil tudi oder. Čestital je  društvu za obletnico in zaželel prijetno praznovanje.

na_odru_Kuntner_na_Jan_ah  Kon_ar_Jan_e__tefan
Na slikah na odru govorci pod zelenim dežnikom, arhiv inPlaninec


Aforizmi izpod peresa Valterja Čučkoviča so nas nasmejali: »Naša oprema premore belo palico in črna očala, barve dežnika še niso izbrali, zato smo večkrat mokri.«

Ob programu kulturne skupine Optimisti pri KPŠRD »Karel Jeraj« so verzi odmevali daleč naokrog. Večina recitacij se je navezovala na našo čudovito gorsko naravo in seveda kralja gora, ki so jih večinoma zapisali neznani avtorji.
In seveda nismo pozabili, nismo se pozabili pokloniti tistim, ki jih pogrešamo in so prezgodaj odšli. 
Program je zaključila naša himna Odločen korak in preplavila sončno teraso razigranih pohodnikov, tokrat v živo, z mikrofonom v roki ter klaviaturo pod rokami Miha in Simona, poznana kot duo SIMI sta do večera skrbela za dobro vzdušje in polno plesišče.

duo_Simi

Po uradnem delu smo z veseljem napolnili naše že dokaj prazne želodčke. Izvrstno so nas potolažili z okusnimi jedmi na žlico. Nismo imeli prav veliko časa, da bi počivali po kosilu, saj sta nas duo Simi s svojo glasbo pomaknila proti plesišču in dan se je že skoraj prevesil proti večeru, ko smo omagali ta najbolj vztrajni.
Zopet je bilo lepo. Preživeli smo krasen dan ob pogovorih, plesu, druženju. Hvala vsem, ki nam pomagate, hvala da verjamete v nas. In nas podpirate in primaknete kak evro v donacijo slepih in slabovidnih planincev, ki preskakujejo ovire in rušijo tabuje.
In seveda hvala inPlanincu in vsem prostovoljcem, brez vas ne bi bilo srečnih nas.

Irena Temlin

Miha Jakopin predsednik društva in navdušen planinec je ob praznovanju povedal: »Zelo smo veseli in počaščeni, da smo vse te obletnice lahko praznovali z inkluzijskim pohodom, da smo se spet združili vsi invalidi različnih kategorij in da je naše praznovanje potekalo v naravi v sproščenem vzdušju, da je bilo drugače kot je v navadi praznovanje obletnic v dvoranah. Ker smo trenutno slepi in slabovidni pri osvajanju Slovenske planinske poti, smo se odločili, da tudi našo 65-letnico delovanja društva KPŠRD »Karel Jeraj« obeležimo s povezavo s planinami in pohodništvom oziroma z inkluzijskim pohodom. Na Jančah se je pred 40 leti zbralo več kot 200 slepih in slabovidnih in Janče so se nam zdele dostopne za vse invalide in za tiste, ki niso pogosto v gorah.
Zahvalil bi se rad vsem, ki so pomagali, predvsem odboru inPlaninec, vsem donatorjem in vsem, ki so pomagali s svojimi prostovoljnimi prispevki.
Posebna zahvala pa gre planinskemu domu na Jančah in vsem spremljevalcem, ki vse nas varno vodijo po gozdnih stezah in gorskih poteh.«

Skupinska_slika_Jan_e__inPlanine
Na sliki skupina inPlanincev zraven table POZOR POHOD na makadamski cesti, pred deblom z markacijo, arhov inPlaninec

Anica iz Društva invalidov Velenje je prvič doživela GOGO pohod: »Zjutraj pripelje ogromen kombi na našo kmetijo. Uf, kak luksuz prevoza. Notri pa sami nasmejani. Prvič sem bila in vsa na trnih. Hitro sem sklenila navezo z izkušeno Marjano in skupaj sva se peljali. Na vrhu pa tak lep razgled, pri koči pa veselo in dobra enolončnica. Škoda, da ni bila cerkev dostopna in jaz polna energije bi še kar dol vandrala. Vpišite me v seznam za vse prihodnje pohode. Se vidimo.«


dr_ina_pomaga_vle_i_vozi_ek
Na sliki s pomočjo vlečne vrvi po makadamski cesti punca in ženska vlečeta osebo na invalidskem vozičku, potiskajo moški z nahrbtnikom, ob strani hodi deček, arhiv inPlaninec

Stojan Rozman vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo je navdušen planinec in ne preskoči nobenega pohoda: »Pisana skupina inPlanincev se nas je zbrala v Zgornji Jevnici, pot nas je peljala po pretežno makadamski in ne prestrmi cesti. Druga skupina »peš« pohodnikov pa je krenila z železniške postaje v Jevnici. Nekateri ob pomoči prostovoljcev, drugi brez. Vsak po svojih zmožnostih. 
Ob poti smo občudovali prelepe razglede, saj se je jutranja meglica v višjih legah razkadila, že ko smo se odpravili na pot. Ob poti so se ob kmetijah pasli konji in koze. Po približno štirih kilometrih poti smo prispeli do Planinskega doma na Jančah. Po prihodu na vrh smo se najprej odžejali, pozdravili stare znance in spoznali nekaj novih ljudi. Na travniku ob domu smo videli in pobožali vietnamskega pujsa, kozlička in v kletki kunca. Ožigosali smo pohodne knjižice. Sledil je kulturni program, ki ga je povezovala naša ambasadorka igralka Urška Vučak Markež. Za vzdušje je poskrbel harmonikar Drago Sivka.

stojan_na_odru
Na sliki na odru stojita dve ženski in moški, ki drži v rokah trodimenzionalni model slovenije, zraven njega je moški na invalidskem vozičku z mikrofonom, arhiv inPlaninec

Za obletnice so jim čestitali predstavniki akcij in tudi sam kot vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo in jim podaril simbolično darilo taktilno tridimenzionalno maketo Slovenije, tako da lahko slepi občutijo raznolikost pokrajine. Vrvež na plesišču je bil prav prijeten in ubrani tudi dua SIMI je vse vabil na ples. Zadovoljni in veseli smo se počasi odpravili domov. Veselim se prihajajočih pohodov 24. septembra na Bohor in 29. septembra na Završki stolp.«

Pri izvedbi akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) sodeluje pet partnerjev:
• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije.

Častni pokrovitelj akcije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, generalni sponzor pa je že tretje leto slovenski posrednik pri trgovanju s kriptovalutami NiceHash.

Akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) podpirajo ambasadorji in parašportnikiČlani ekipe Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) smo hvaležni in ponosni, da akcijo podpirajo cenjeni ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Igor Plohl, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Žiga X Gombač. Akcijo podpirajo tudi parašportniki: Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in Nataša Bartol.

Po sedmih osvojenih vrhovih (Plački stolp 14. aprila, Gora Oljka 14. maja, Zavetišče v Gozdu 22. maj, Kal nad Hrastnikom 29. maj, 18. junij Svetina, 19. junij Ermanovec, 10. september Gospodična) imajo Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 v načrtu še naslednje pohode:
• 18. september "pohod v neznano",
• 24. september Bohor,
• 29. september Završki stolp.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije