petek, 2. december 2022
POIŠČI

InPlaninci osvojili Planino nad Vrhniko
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 16. november 2022 ob 00:00, ogledov: 292

Slepi in slabovidni na Resevno po planinski žig

Objavil(a): Marjeta Čič
Bilo je zelo lepo in je že dišalo po jeseni. Odpadlo listje na tleh nam je nudilo udobno hojo, če je bilo na tleh samo listje. Ko smo prečili pas gozda, nas je pot pripeljala do travnatega pobočja. Tam se je nahajal majhen zaselek, saj smo šli mimo dveh kmetij. Živali zunaj nismo videli, je že premrzlo. Po nekaj korakih nas je pot usmerila navzgor na ožjo gozdno pot. Tam smo morali paziti na korenine in se izogibati večjim pastem, ki so bile skrite pod zapadlim listjem.
Prebrala sem vabilo na inkluzijsi pohod na Resevno, 5. novembra 2022 in takoj oddala prijavo, da grem zraven.
Resevna se nahaja pri Šentjurju, od koder smo tudi štartali. Iz mesta, kjer smo parkirali, smo se odpravili najprej po široki poti, ki je vodila čez gozd. Na gozdnih poteh je spodrsavalo, ker so tla bila prekrita z listjem in spodaj blatna zaradi preteklega deževja. Hoditi smo morali previdno. Drugi vzpon ni trajal dolgo, ker smo zopet prišli do široke ceste. Zložna pot nas je pripeljala na vrh Resevne, kjer se je nahajal 20 metrski razgledni stolp.

Resevno__3_
Na sliki skupina inPlanincev na stolpu, v ozadju se vidi dolina in hribi, arhiv inPlaninec

Ko smo prispeli do razglednega stolpa, sem se takoj povzpela nanj, saj se izredno rada vzpenjam. Videlo se je Celje in Šentjur. Hribe, ki so nas obdajali, se je razločno videlo. Zelo lep je bil Boč, Donačka pa je iz te smeri izgledala kot špica. Videči so pravili, da se z druge strani vidi kot miza. Zelo zanimivo se mi je to zdelo. Na razglednem stolpu smo se fotografirali in si vzeli kar nekaj časa za to, da smo predebatirali, kaj vse se še lahko vidi. V daljavi se je v megli skrival Triglav, videli bi lahko tudi Sljeme, a se je tudi ta danes odločil, da se nam bo skrival v meglenem oblaku. Današnji pohod ni bil naporen. Vreme nam je zelo dobro služilo. Na razglednem stolpu je bilo mrzlo, nekateri smo si že nadeli rokavice.

 Resevno__2_
Na sliki skupina inPlanincev z zastavo stoji pod stolpom na Resevni, arhiv inPlaninec

Fotografirali smo se pod stolpom in se zatem odpravili do koče, kjer so nas pričakali prijazno osebje, topli prostori in tople malice. Po malici smo si vzeli čas, se poveselili z ostalimi pohodniki, zapeli našo prekrasno himno Odločen korak, ki sta jo zapisala in uglasbila Miha in Simona Jakopin. 

Resevno__4_
Na sliki po cesti, nad katero se spenja zravnati breg, hodita dve ženski, za nima moški in ženska, arhiv inPlaninec

Za konec bi se rada zahvalila Jurčku Nowakku in Marjeti Čič iz odbora inPlaninec za organizacijo tega pohoda, vsem vodičem in spremljevalcem, ki nas slepe in slabovidne vedno pospremite na naše ljube vrhove in nam s tem omogočite, da redno prejemamo žige za dokončanje naše Slovenske transverzale in nam polnite žaklje prelepih spominov za celo naše Življenje. Nič na tem svetu ni samoumevno in iz Srca smo hvaležni za vsak Odločen korak. Hvala.

Vesna Markoč

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije