torek, 5. marec 2024
POIŠČI

inPlaninci na Šmohorju, ki ga krasijo stoletne lipe
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 4. april 2023 ob 00:00, ogledov: 677

Vse se da, če se le malo potrudimo

Objavil(a): Marjeta Čič
»Pozitivna energija, ogromno koristnih informacij in odlična družba so skupni imenovalec preteklega vikenda. Hvaležna sem, da sem lahko del te izkušnje,« je povedala udeleženka nedavnega izobraževanja inPlaninec. Tridnevno strokovno izobraževanje strokovnega kadra za delo z invalidi in osebami s posebnimi potrebami je v organizaciji Odbora inPlaninec tokrat potekalo v planinskem domu Ušte-Žerenk nad Moravčami.

Na izobraževanju inPlaninec na Uštah nabirali nova znanja, kompetence in veščine za delo z invalidi in osebami s posebnimi potrebami v planinstvu

v_predavalnici__2_
Na sliki udeleženci izobraževanja inPlaninec sedijo na stolih, v ospredju platno s projekcijo,arhiv inPlaninec

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki jih delo z invalidi in osebami s posebnimi potrebami zanima in veseli. Program usmerja pri začetnih korakih s planinci invalidi in osebami s posebnimi potrebami (OPP), tistim, ki že delajo s temi skupinami, pa nudi nadgradnjo izkušenj in izmenjavo dobrih praks. Udeleženci dobijo znanje o različnih oblikah invalidnosti in s tem povezanimi specifikami pristopa in prepoznavanjem zmožnosti posameznika. Izobraževanje inPlaninec jemlje za osnovo inkluzijo planincev invalidov/OPP in planincev neinvalidov. Poudarja prednosti inplanincev, da zmorejo tudi oni na svoj način in v svojem tempu na vrh gore in uživati v uspehu.

Iz_stola_na_invallidski_vozicek__2_
Na sliki dve ženski prestavljata osebo s stola na invalidski voziček, arhiv inPlaninec


Večina udeležencev se je izobraževanja udeležila z namenom spoznati, na kakšne načine je mogoče planinstvo približati invalidom, osvojiti novo znanje in razširiti svoj pogled na svet. Po zaključku - izobraževanje se je po dveh dneh predavanj tretji dan zaključilo z inkluzijskim pohodom - pa so udeleženci, med njimi so bili tudi mama otroka s posebnimi potrebami, slabovidna, gibalno ovirana in dolgotrajno obolela oseba ter udeleženka iz Hrvaške - vodja odbora za delo z invalidi OSI, še posebej pohvalili odlično izbrane vsebine, kvaliteto predavanj, ravno pravo mero predstavitve teorije v povezavi s prakso in uporabna gradiva, predvsem pa obilico novih informacij. "Presenetilo me je, da je vse mogoče, da se vse da, če se le malo potrudimo in prilagodimo," je dejala ena od udeleženk.

tudi_z_vozickom_v_hribe__2_
Šest oseb se vzpenjaja po gozdni poti, ena je na invalidskem vozičku, ki ga potiska ženska, arhiv inPlaninec

V debatah, ki so sestavni del izobraževanja, so udeleženci poudarili, da so invalidi in osebe s posebnimi potrebami še vedno premalo vključeni v družbo. Zato bi bilo - ob tem, da je za invalide in OPP potrebno prilagoditi okolje, da so lahko čim bolj kvalitetno vključeni v vse aktivnosti, nujno tudi ozaveščanje družbe, kako pristopati do njih in jih optimalno vključevati. Strinjali so se z mislijo enega od udeležencev, da "je planinstvo nekaj najboljšega, kar lahko človek počne v prostem času, zato se mi zdi ključnega pomena vključevanje OPP tudi v planinstvo. Menim, da se jim lahko z ustreznimi prilagoditvami omogoči lepe pohodniške izkušnje, da lahko s pomočjo planinstva spoznajo nove ljudi, nove kraje, izboljšajo počutje, samopodobo in se počutijo še bolj sprejete."

skupaj_v_hribe_in_iz_hribov
Skupina inPlanincev hodi po asfaltni cesti, v ozadju je gozd, arhiv inPlaninec

Po tem, ko so se v treh dneh druženja na Uštah seznanili s posebnostmi in potrebami ljudi različnih invalidnosti ter pridobili veliko novih znanj, kompetenc in veščin, ki so potrebne za spremljanje teh oseb v planinah, so udeleženci zapisali, da bodo odslej imeli manj strahu pri srečevanju z invalidi in manj predsodkov, da česa ne zmorejo, bolje bodo znali prilagoditi aktivnosti in bodo sposobni nuditi ustrezno spremstvo invalidom in osebam s posebnimi potrebami. Veseli so bili, da so prispevali svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva. Se vidimo na izobraževanju še kdaj, gotovo pa na naših planinskih poteh!

Pripravila Zvezdana Bercko

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije