četrtek, 30. maj 2024
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 16. april 2024 ob 00:00, ogledov: 611

Vzponi, razgledi na morje in inkluzija: inPlaninci na pohodu

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Pohodi so več kot le koraki po stezah - predstavljajo priložnost za povezovanje, doživljanje in navdihovanje. Inkluzijski pohodi Skupaj v hribe nas vedno znova privabijo, ker nam prinašajo srečo, nas povezujejo z naravo in ljudmi ter nas spodbujajo k premagovanju ovir - največkrat tistih, ob katerih sami sebe spotikamo. To so vrednote, ki jih delimo tudi v skupnosti inPlanincev in akciji Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), ki je tokrat dosegla najštevilčnejšo udeležbo.
Pohodi so več kot le koraki po stezah - predstavljajo priložnost za povezovanje, doživljanje in navdihovanje. Inkluzijski pohodi Skupaj v hribe nas vedno znova privabijo, ker nam prinašajo srečo, nas povezujejo z naravo in ljudmi ter nas spodbujajo k premagovanju ovir. To so vrednote, ki jih delimo tudi v skupnosti inPlanincev in akciji Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), ki je tokrat dosegla najštevilčnejšo udeležbo.

Pohod so skupaj pripravile različne organizacije, ki so na nedavni novinarski konferenci napovedale pestro dogajanje. Vodja delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo Stojan Rozman, je povedal: "Ti pohodi organizirano potekajo že šesto leto in prav tu na obali smo opravili "testni" pohod za gibalno ovirane. Letošnje leto začenjamo na obali, da se naša zaspana pljuča zaradi morskega zraka razprejo in zadihajo. Upam, da so letošnji pohodi, ki nas popeljejo po raznih regijah dovolj raznoliki po težavnosti in bodo zanimivi. Izredno me veseli, da so pohodi skupni vsem akcijam odbora inPlaninec in združijo toliko raznolikih invalidnosti, ki ob krasni pomoči prostovoljcev uživajo v naravi in druženju."

inPlaninec_primorje__11_
arhiv, inPlaninec

Pisana druščina različnih kategorij invalidnosti, med njimi tudi osebe na invalidskih vozičkih, ter prostovoljci so se na sončno nedeljo, 14. aprila 2024, zbrali pred gasilskim domom v Hrvatinih. Nekateri so se pripeljali z avtobusom, drugi s kombiji in osebnimi vozili. Sijano razpoloženi, nasmejani, navdušeni nad naravo in veseli, da so se srečali - večina ponovno, nekateri pa tudi prvič, je 158 pohodnikov pričelo s pohodom proti Elerjem. Fotografi so se spotili med poskusi, da vse hkrati dobijo v objektih.

"Hodili smo v strnjeni koloni po pločniku in ob robu cestišča do centra Sonček v vasi Elerji," je povedal Herman, eden izmed udeležencev, ki se pogosto pridruži. "V pomoč so nam prišli tudi mladi prostovoljci iz različnih držav; Francije, Španije, Italije, Turčije, Grčije, Ukrajine, Gruzije in seveda cela skupina iz Slovenije. Z njihovo pomočjo smo vsi udeleženci prišli veseli do cilja."

V ospredju so bili mladi prostovoljci kar v mednarodni zasedbi. Evropski teden mladih poteka pod geslom mladinsko delo - aktivni za prihodnost. Kako so doživljali pohod je opisala prostovoljka iz Španije: "Dan kot današnji mi dajo nov smisel v vsakdanjiku, ko lahko živimo vrednote in današnja je solidarnost."

inPlaninec_primorje__6_
arhiv, inPlaninec

Svojo izkušnjo je delila Vladka: "S sestro sva dobili dve prostovoljki, s katerima sva skupaj hodili in klepetali. Mlajše dekle, prostovoljka, ki me je spremljala, se udeležuje evropskega projekta Erasmus in prihaja iz Grčije. Lepo je, da se mladi udeležujejo teh pohodov GOGO, nam pomagajo in nam krajšajo čas."

Z znanjem, sodelovanjem in izkušnjami so v odboru inPlaninec do dobra izdelali koncept inkluzijskih pohodov Skupaj v hribe, ki omogočajo za vsak pohodniški okus nekaj. Kako to poteka je opisal vodja odbora Jurček Nowakk:"Danes smo pripravili dve poti, eno za manj pripravljene pohodnike in osebe na invalidskih vozičkih in drugo za tiste, ki si želijo daljše, bolj zahtevne in razgibane poti. Za slednjo smo na ogledno turo šli skupaj z Obalnim planinskih društvom Koper in je navdušila vse pohodnike. Takšna sodelovanja so svetla točka pri izbiri poti, saj nam olajšajo delo."

Kaj o izbiri različnih poteh misli Vladka: "To je zelo dobra odločitev, da smo šli v dveh skupinah, saj smo tako zelo različni. Ena skupna je šla na daljšo pot, naša skupina je imela krajšo dostopno pot. Nekateri smo se peljali s skuterji in vozički, drugi so hodili s pomočjo palic, prostovoljci pa so pomagali potiskati invalidske vozičke. Ta pohod v organizaciji odbora inPlaninec nas povezuje tako gibalno ovirane kot slepe in slabovidne, nevrorazlične, z okvaro sluha in dolgotrajno bolne. Skupaj smo preživeli lep, bogat dan."

inPlaninec_primorje__2_
arhiv, inPlaninec

Da lahko vsak najde nekaj za svoje zmožnosti in pripravljenost so pohodniki ubralipot iz Ankarana, kjer so odtisnili žig Evropske pešpoti E12, nadaljevali so proti meji z Italijo in ob njej hodili kar nekaj časa, si ogledali kamnolom in bunker. Pot jih je vodila po Miljskem hribu skozi gozd, ob potočku, med oljčnimi nasadi, vinskimi trtami in z razgledi na morje ter vse napolnila z navdušenjem in zadovoljstvom.

Irena skrbno izbere pohode, ki se jih udeleži in zdaj vemo, zakaj je izbrala letošnjega prvega: "Vleče nas na morje in tokrat nismo prvič v teh krajih, 23. septembra 2023, smo na Debelem Rtiču praznovali zaključek poti: inPlaninci po Slovenski planinski poti. Danes pa iz Ankarana do Elerjev."

Inkluzijski pohod Skupaj v hribe v Evropskem tednu mladih je privabil tudi Nika: "Kot slabovidnega me je odbor inPlaninec popeljal na nepozaben pohod od Ankarana do Elerjev. Želel sem doživeti primorsko pokrajino na drugačen način in nisem bil razočaran. Občutek povezanosti med pohodniki me vedno znova navduši, ne glede na število udeležencev - bodisi nekaj deset ali skoraj dvesto, kot tokrat. Skupno si prizadevamo za isti cilj: pomagati drug drugemu pri osvajanju poti. Kot slabovidni udeleženec sem se počutil koristnega, saj smo si medsebojno podajali roke in nudili pomoč, bodisi prostovoljci ali drugi udeleženci z različnimi okvarami. Sam sem pomagal potiskati voziček. Da lahko solidarnost in pomoč "gore premika", se to pokaže v tem primeru, da lahko "gibalno ovirani gore osvajajo" in to še kako drži."

inPlaninec_primorje__13_
arhiv, inPlaninec

"Večina od 37 si je pot predstavljala popolnoma drugače. Jurček je za nas tokrat pripravil pravi pohodniški izziv, " je nad potjo navdušena Ivana. "Popeljal nas je po poteh, ki so nam ponujale raznovrstne izkušnje. Prvi del poti smo hodili po asfaltni poti, ki jo je kmalu zamenjala kolovozna pot. Ta je ponujala raznovrstne vonjave, ki so nas spremljale do konca poti, le z razliko, da je nekaj časa izstopala ena, nato druga.
Ponujale so se nam zgodbe in sledi bližnje in daljne preteklosti ter neokrnjene narave.
Neprecenljiv je bil občutek, ko te s pesmijo - himno Odločen korak - na cilju sprejme množica pohodnikov in prijateljev."

In pesem je povezala pohodnike obeh poti. Krajše in daljše, takšne primerne za invalidske vozičke in takšne, na katerih je bilo potrebno prestopiti kamne, korenine in hoditi enden za drugim. "In spet smo skupaj zapeli", je Hermanu v spominu ostalo besedilo:
"Za nas ni nikjer prav nobenih ovir,
je naš odločen korak,
cilj lahko doseže vsak!"

Na cilju pri Centru Sonček v Elerjih smo se ohladili v prijetni senci in s hladno pijačo in čeprav smo bili pri Sončku, smo vsi iskali senco. Prostovoljci so nam postregli kosilo, sadje in kavico. Tu sta se obe skupini spet združili in bilo nas je zelo veliko 195 in združila nas je želja po novih krajih, doživetjih in poznanstvih. Vse okrog nas pa je bilo vse zeleno, oljčniki, drevje in vinogradi.

inPlaninec_primorje__19_
arhiv, inPlaninec

"Inkluzijski pohodi Skupaj v hribe pa imajo zraven pisane in številčne udeležbe še eno posebnost in to je uradni del, ko pred mikrofon stopijo predstavniki posameznih skupin in pozdravijo, se zahvalijo in razkrijejo plane za prihajajoče pohode," je povedal Stojan in nadaljeval:" Tokrat pa smo imeli prav posebnega gosta, domačina iz kabineta župana občine Ankaran dr. Danijela Starmana, ki nas je prišel pozdravit in tudi čas za klepet z nami si je vzel."

Vodja delovne skupine Odločen korak, ki povezuje slepe in slabovidne, Ana Oražem se je zahvalila prostovoljcem za varno vodenje in v isti sapi razkrila, kam vse se bodo letos podali in izpostavila Evropsko pešpot E12:"Danes smo v Ankaranu odtisnil žig Evropske pešpoti, ki v Sloveniji poteka od Škofij do Sečovelj. Te poti simbolizirajo povezanost, prijateljstvo in mir. Današnji dan je obogateni z novimi prijateljstvi, spoznanji in čudovitim dnevom preživetim v naravi. Hvala vsem, ki so nam omogočili pohod."

inPlaninec_primorje__4_
arhiv, inPlaninec

Program je spretno povezovala Nataša Solomun iz Sončka Posavje, ki je bil tudi tokrat najštevilčnejši. PRedstavili so se tudi prostovoljci. Program je spretno povezovala Nataša Solomun iz Sončka Posavje, ki je bil tudi tokrat najštevilčnejši. "Navdušena sem, da smo se zbrali v tako velikem številu na letošnjem prvem GOGO pohodu, kar dokazuje, da delamo pravo stvar," je dejala. Izpostavila je, da brez prostovoljcev pohod ne bi bil mogoč in povabila mlade prostovoljce, da so se predstavili in poželi velik aplavz.

Za konec smo skupaj zapeli himno slepih in slabovidnih inPlanincev Odločen korak, pesem o brezmejni vztrajnosti in odločnosti, ki nas vodi skozi izzive. Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili ta čudovit dan in se veselimo novih pustolovščin na poti.

Povezane vsebine: PZS: Pot pod noge in Skupaj v hribe v Evropskem tednu mladih

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije