sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Z varnim korakom tudi pozimi
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 3. junij 2024 ob 00:00, ogledov: 248

Blegoš, cilj in navdih za inPlanince

Objavil(a): Marjeta Čič
Dan je bil kot nalašč za pohod: ne prevroč ne premrzel in predvsem brez dežja. Z našega stalnega izhodišča Koloseja smo se z avtobusom odpeljali proti Črnemu kalu, seveda ne tistemu na Primorskem, ampak na Gorenjskem. Zadnjih 30 minut poti je bilo kar zanimivih, saj se je naše vozilo po ovinkasti cesti le počasi prebijalo do izhodišča, ki leži 1103 metrov nad morjem. Tam pa nas je pričakal svež zrak, ki nas je vabil na pot.
Blegoš, z nadmorsko višino 1562 m, je za Ratitovcem drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja. Dviga se med Poljansko in Selško dolino. V nedeljo, 2. junija, smo se inPlaninci podali na Blegoš. Dan je bil kot nalašč za pohod: ne prevroč, ne premrzel, in predvsem brez dežja. Z našega stalnega izhodišča pri Koloseju smo se z avtobusom odpeljali proti Črnemu Kalu, seveda ne tistemu na Primorskem, ampak na Gorenjskem. Zadnjih 30 minut poti je bilo kar zanimivih, saj se je naše vozilo po ovinkasti cesti le počasi prebijalo do izhodišča, ki leži 1103 metrov nad morjem. Tam pa nas je pričakal svež zrak, ki nas je vabil na pot.

"Pot iz Črnega Kala proti Blegošu ni dolga, je pa zato strma ter polna korenin in kamnov," je razložil Rok. "Ker večina poti poteka po gozdu, nam je bila kasneje prihranjena sončna pripeka, je pa res, da so zaradi tega kamni in korenine ostale vlažne in drsljive."

Blegos
Na sliki skupina inPlanincev z zastavo inPlaninec, za njimi je lesena nadstrešnica/uta, v desnem delu se dviguje skala, v levem delu pa travnata površina, arhiv inPlaninec

"Na poti na vrh se nas je ponovno zbralo dovolj, da je vsak dobil svoje spremstvo. Hodila sva z Mihom, avtorjem naše himne Odločen korak. Nekaj počitkov in že smo razgrnili zastavo na vrhu Blegoša za fotografijo. Nato smo se spustili proti koči, kjer so nam postregli s klasičnimi planinskimi jedmi: joto, obaro z žganci, ričetom in podobno. Po dobrem kosilu se prileže počitek, a mi smo bili pripravljeni na pot nazaj," je povedala Alenka.Blegos__5_
Na sliki dva moška, med njima stoji ženska, stojijo na stravnati podlagi posuti z rumenimi cvetlicami, nad njimi je modro nebo, arhiv inPlaninec

"Lepo je bilo srečati inPlanince in skupaj z odločnim korakom osvojiti še en vrh. Za pot nazaj smo si izbrali lažjo pot po cesti, saj je bilo korenin za ta pohod že dovolj. Naša naslednja in zadnja postaja pred Ljubljano je bila turistična kmetija pri Andrejonu, kjer smo imeli priložnost okusiti odlični sir in skuto, ki jih ponujajo na kmetiji. Z gotovostjo rečem, da imajo odličen sir in skuto," je del planinske dogodivščine opisala Alenka.


Blegos__7_
Na sliki inPlaninci, v ospredju dva moška, na desni strani tri ženske, stojijo na travnato kamniti površini, nad njimi je modro nebo z oblaki, arhiv inPlaninec

Ko smo se vrnili v Ljubljano, nas je pričakal dež, a to ni moglo zmanjšati našega zadovoljstva s pohodom. Z novimi plani smo se vračali proti domu.

"Vedno znova občudujem napredek posameznikov pri hoji, ki je skoz leta pohajanja velik. Bravo vsem skupaj za opravljeno pot," je navdušen Gorazd, ki se je tokrat udeležil pohoda s celo družino.

Blegos__13_
Na sliki skupina inPlanincev z zastavo inPlaninec, na tavnati površin, nas njimi je modro nebo in v desnem delu bel oblak,  arhiv inPlaninec

Pohod je eden izmed številnih dogodkov v sklopu kampanje Tedni vseživljenjskega učenja. Vsak pohod je mozaik drobnih spoznanj, ki nam jih pričarajo planinske poti, kulturne in geografske znamenitosti, naravne lepote in legende, povezane s krajem. Takšni dogodki nas bogatijo z novimi izkušnjami in znanjem, najbolj pa se nas dotaknejo pogovori o življenju, ki krepijo vezi med udeleženci. Te vezi nastajajo počasi, a vztrajno in so močne.

Kaj pomenijo pohodi je Rok strnil: "Zahvaljujem se vsem spremljevalcem, brez katerih ne bi mogli doživeti čudovitega poznopomladanskega Blegoša, zlasti pa našemu zvestemu spremljevalcu in planinskemu vodniku Ludviku, ki je v Jurčkovi odsotnosti prevzel dolžnosti in sladkosti šefa pohoda."

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije