sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Na tisočaka pred zadnjim žigom na Debelem rtiču ob morju
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 3. julij 2024 ob 00:00, ogledov: 154

Skupaj v hribe iz Županove jame do Iškega vintgarja

Objavil(a): Marjeta Čič
Kljub raznovrstnim oviram inPlaninci odločno sprejemajo pohodniške izzive, ki so jim ponujeni. Tokratni žigi so del evropskih pešpoti, ki povezujejo države, pokrajine in ljudi ter spodbujajo prijateljstvo, ki je prepredeno med inPlanince. V nedeljo, 23. junija, so slepi in slabovidni, nevrorazličikn in dolgotrajno bolni s spremljevalci podali na nepozaben pohod, ki se je začel v Županovi jami pri Grosupljem in končal v Iškem vintgarju. Na tej poti smo prehodili (in na koncu tudi prevozili) dobrih 20 km evropske peš poti E6.
Z avtobusom in kombijem smo se iz Koloseja najprej odpeljali proti Županovi jami, kjer nas je pričakala vodička. Popeljala nas je po jami ter nam povedala veliko zanimivih dejstev iz njene bogate zgodovine. "Prvi spust v jamo je bil z vrvjo, ko jo je odkril župan, od tod tudi ime Županova jama," nam je razložila vodička. Pohodnikom pa bo verjetno najbolj ostalo v spominu nekaj sto stopnic, ki smo jih v obeh smereh (gor in dol) premagali med ogledom jame. "Nisem si predstavljal, koliko stopnic je tukaj!" je v smehu pripomnil eden izmed udeležencev.

Ko smo zapustili prijetni jamski hlad, nas je pred jamo pričakala savna poletnega dne. Najprej po asfaltu in nato po razgibani planinski poti smo prišli do Turjaka, kjer smo se odžejali v živahni gostilni. Zatem smo po planinski poti krenili proti Želimljam, vendar se je izkazalo, da je pot pregrajena s pašno ograjo, tako da smo se morali obrniti in slabi dve uri hoditi po asfaltni cesti. Asfalt je bil res vroč, a smo se držali skupaj in si pomagali.

V Želimljah smo skočili na avtobus in kombi, s čimer smo si prihranili nadaljnjih nekaj kilometrov hoje po asfaltu. V Iškem vintgarju smo se podprli z divjačinskim golažem, iškim loncem in še s čim ter se nato odpeljali vsak proti svojemu domu. Hrana je bila odlična in res smo se okrepčali po dolgem dnevu.

Ko je vabilo poslano se prva prijavi Irena, ki zlepa ne izpisti pohoda: "Na vseh dosedanjih naših pohodih sem neizmerno uživala, tako tudi na nedeljskem pohodu. Ni me motilo žgoče sonce ali razgiban teren s pridihom asfalta, saj smo kot pravi planinci že pošteno utrjeni in prilagodljivi danim razmeram. Všeč mi je bila popestritev z ogledom Županove jame. Imeli smo prijetno vodičko, ki nas je neusmiljeno vodila po neštetih stopnicah in povedala veliko zanimivosti iz naše zgodovine."

Predsednik Komisije za Evropske pešpoti v Sloveniji izpostavlja pomembnost evropskih pešpoti: "Evropske pešpoti se vzpostavljajo z namenom sodelovanja brez meja, vzpodbujanja boljšega razumevanja in spoštovanja okolja, njegovega varovanja, poznavanja evropske zgodovine in kulture, ohranjanja dediščine ter spodbujanja načel trajnostnega razvoja. Naj zaključimo s citatom zapisanim na obeležju, ki je bilo odkrito 12. septembra 1986 ob otvoritvi E7 v Predgozdu: 'Evropsek - poti naj služijo razumevanju in sodelovanju med ljudmi in narodi," in razumevanja in sodeloavnja med inPlaninci ne manjka.

Ponosni smo na naše prostovoljce, ki nas spremljajo, da bi težko izpeljali načrtovane aktivnosti brez njih. Med njimi najdemo otroke, od desetega leta naprej, ki po svoji moči priskočijo na pomoč; odrasle, ki si kljub natrpanemu urniku vzamejo čas zase in za druge; največje število prostovoljcev pa predstavljajo upokojenci, nekateri med njimi se približujejo osemdesetletnici. Skupaj tvorimo močno in raznoliko skupnost, pripravljeno premagovati izzive in ustvarjati pozitivne spremembe v našem okolju. To pot naj se zahvalim vsem našim zvestim spremljevalcem, ki so nam omogočili aktivno nedeljsko druženje v naravi.

 

Rok Janežič

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije